A COVID-ról beszél és énekel a Google Assistant mesterséges intelligencia

Vettem egy új telefont, amire már előre telepítve van a Google mesterséges intelligenciára alapuló asszisztense, a Google Assistant (vagy magyarul Google Segéd). Érti a beszélt angolt és az egyszerűbb utasításokat képes végrehajtani a telefonon, és az egyszerűbb kérdésekre is választ tud adni. Kíváncsi voltam, mire képes a COVID-dal kapcsolatban a világjárvány közepén. Szépen bemondja a legfontosabb információkat és meglepetésemre még énekel is.

COVID-19 és a Google Assistant
COVID-19 és a Google Assistant

Mi az a Google Assistant?

A Google Assistant (Google Segéd) egy 2016 óta elérhető szolgáltatás. Az arra alkalmas androidos mobiltelefonokra telepíthető alkalmazás mesterséges intelligencia segítségével képes keresésre és egyszerűbb feladatok végrehajtására. Érti az angol nyelvet, sőt most már működik számos másik nyelvvel is, de magyarral még nem. Ezért hangutasításokkal is lehet vezérelni. Sok új android telefonra alapból telepítve van, úgy mint az én új telefonomra is.

Kíváncsi voltam, hogy mire képes a COVID-dal kapcsolatban. Nagyon sok kérdést feltettem neki, hogy próbálgassam a képességeit. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre képes volt pontos választ adni és azt szépen el is mondta nekem. Azokat a kérdéseket pedig, amire nem tudott pontos választ, megmutatta a Google kereső találatait. Ami viszont a legmeglepőbb volt, hogy a próbálgatás során egyszer csak énekelni kezdett. Csináltam róla egy videót is:

Milyen tanácsokat kaptam COVID ellen?

Azokra a kérdésekre, amelyek a leggyakrabban felmerülnek, képes volt megtalálni a korrekt választ. Például elmondta és leírta, hogy mi az a COVID. Megtalálta azt is, hogy mik a betegség tünetei. Ha pedig azt kérdeztem, hogy mit tegyek, ha beteg vagyok, akkor is ellátott egyszerű tanácsokkal. Mindezt pedig hangosan, élő szóval el is mondta és a képernyőn is el tudtam olvasni. További információkért pedig ellátott további linkekkel, amelyek hiteles forrásokhoz, például a WHO honlapjára vezettek.

A bonyolultabb, ritkábban felmerülő kérdésekre már nem tudott válaszolni. Ilyenkor azt tette, amit ilyen esetben más témában is tenni szokott. Vagyis elvégezte a Google-keresést helyettem és megmutatta a találatokat. Például ha azt kérdeztem tőle, hogy „Can I take paracetamol in COVID-19?” („Szedhetek paracetamolt COVID-19 esetén?”), akkor arra nem tudott egyből válaszolni, hanem megmutatta a releváns Google-keresés találatait, ahol egyébként könnyen meg is található a válasz (természetesen szedhetek, lázcsillapításra, megfelelő adagolással).

Egy vicces meglepetés

Ahogy próbálgattam a Google Assistant képességeit, egyszer csak énekelni kezdett nekem. Egy kedves dalocskát adott elő a maszkviselés fontosságáról. Erre nem számítottam. Mielőtt elkezdődött volna az előadás, azt mondta, ez a dal mindig arra emlékezteti, hogy viseljen maszkot. A szöveg műfordítására nem vállalkoznék, de angolul így hangzott:

When in public, wear a mask
Just a teeny, weeny task
It helps keep us safe and sound
Health and care, all around
On your mouth and on your nose
Good to cover both of those

Ez volt az első találkozásom a Google Assistant mesterséges intelligenciájával. Teljesen lenyűgözött, hogy mire képes. A COVID-dal kapcsolatban nyújtott segítsége pedig teljesen helyes és pontos volt. Csak azt tudom én is javasolni, amit ő is: „When in public, wear a mask”, azaz közösségben mindig hordjunk maszkot, tartsunk távolságot és ügyeljünk a személyes higiéniára.

Itt a blogon több cikk született már a COVID-ról. Még tavasszal írtuk meg a koronavírus általános jellemzőit orvosi szemmel, írtunk külön a gyerekekről is és tanácsokat orvostanhallgatóknak. Sőt egy érdekes cikk is született Szent Coronáról, a járványok védőszentjéről. A legfrissebb bejegyzések pedig a COVID helyes otthoni ellátásáról, személyes tapasztalatokról, és a COVID terjedéséről, az izolálás és a szabályok betartásáról szólnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük