Koronavírus és gyerekek – az orvos és a pszichológus szerint

A járvány megjelenése óta sokat foglalkoztunk a koronavírus témájával. Született egy három részes sorozat, illetve frissítettük is a posztokat a koronavírusról és a teendőkről. A gyerekek is képbe kerülnek a koronavírus kapcsán, ha más nem, az iskolák bezárása miatt. De veszélyes egyáltalán rájuk a vírus? Képesek terjeszteni a betegséget? Hogyan lehet megnyugtatni a koronavírus miatt aggódó gyerekeket? Koronavírus és gyerekek orvosi és pszichológusi szemmel. Morva Dorottya és a NoBadKid Alapítvány összefoglalták, amik a legfontosabbak.

A gyerekek biztonságban vannak

A néhány hónapja tartó koronavírus járvány egy dolgot biztosan megmutatott: Igazi veszélyben az idősek vannak, különösen a 70 éven felüliek. 50 év alatt nagyon ritka a halálozás, beleértve a gyerekeket is. Persze a gyerekeknek sem jó, ha koronavírus fertőzöttek lesznek, köhögnek és belázasodnak, de esetükben a légzést fenyegető tüdőgyulladástól csak ritka esetben kell tartani.

Fertőzni viszont tudnak

A gyerekek viszont kiváló fertőző források. Tünetmentesen vagy enyhe tünetek esetén is képesek terjeszteni a koronavírust. Ezért veszélyesek lehetnek a felnőttekre és különösen az idősekre.

Sőt, a vírust gyógyulás után még hetekig ürítik (a felnőttekhez hasonlóan) a székleten keresztül. A személyi higiéniára kevésbé figyelő gyerekek ebből a szempontból is fokozottan veszélyes gócpontok lehetnek. Kevésbé figyelhetnek a személyi higiéniára, és a székletből vagy a végbélnyílás környékéről könnyen kerülhetnek kórokozók más személyekre.

Kézmosás és karantén

Éppen ezért fontos, hogy a járvány idején a gyerekek ne járjanak közösségbe és főleg ne érintkezzenek idős emberekkel, például a nagyszüleikkel. Feltűnő tünetek nélkül is fertőző források lehetnek. Fokozottan figyelni kell ezért a higiéniára. Rendszeresen, naponta többször mossanak szappannal kezet és arcot, és naponta fürödjenek.

Hogyan bánj ilyenkor a gyerekekkel?

Morva Dorottya pszichológus és a NoBadKid Alapítvány hosszú ideje foglalkoznak gyerekekkel. Ők szedték össze, hogy hogyan kommunikáljunk ilyenkor a gyerekekkel:

A gyerekek valószínűleg osztálytársaiktól, hírekből, felnőttektől már hallottak a koronavírusról. Sok szorongást, félelmet implikálhat bennünk is ez a téma, ezért fontos, hogy velük is beszélgessünk erről. Ha kerüljük a beszélgetést a témáról, az a bizonytalanságoknak, fantáziáknak adhat nagy teret, amivel a gyerekek félelmeit növelhetjük.

De mégis hogyan tegyük meg ezt a beszélgetést? 

Az első szempont itt is az önreflexió. Fontos, hogy figyeljünk a saját érzéseinkre! Ha mi pánikba esünk, káoszos lesz a viselkedésünk, a hírek megszállottja leszünk, a gyerekekben is félelmet generálunk, és a szorongásukat növeljük. Ha valakiben túl intenzív a félelem, beszéljen először felnőttekkel a témáról, aztán a gyerekekkel.

Egyénre szabva

Szükséges, hogy informálódjunk arról, ők mit hallottak már a vírusról, nekik milyen kérdéseik vannak a témával kapcsolatban. Ezekre a kérdésekre kapjanak valid, életkornak megfelelő információkat. A gyerekek hamar megérzik, ha nem őszinték velük, vagy túlzott szorongást vált ki egy téma egy felnőttből. A túl hosszú és bonyolult magyarázat is lehet ijesztő és szorongató. 

A beszélgetés közben ne bagatellizáljuk a gyerekek érzéseit, el lehet ismerni, hogy ez ijesztő helyzet, de pont azért fontos, hogy megbeszéljük ezt, hogy a félinformációk ne növeljék a szorongást. Fontos, hogy a világról ne alakuljon ki egy kiszámíthatatlan, ijesztő kép bennük. 

Adjunk kontrollt a gyerekek kezébe

A kontroll érzet biztonságot ad, adjunk nekik tippeket, hogy tudnak ők maguk is figyelni még jobban saját és mások egészségére. Hívjuk fel a figyelmüket a személyes higiéniára, kézmosásra (pl. mossanak olyan hosszan kezet, amíg elmondanak maguknak egy versszakot valamiből vagy elénekelnek egy dalt), a helyes tüsszentésre zsepibe vagy könyökhajlatba, egyenek egészségesen, aludjanak sokat, hogy erősítsék a saját információkat is.

Fontos azt is elmondani, hogy sokan dolgoznak azon, hogy a koronavírus minél kisebb mértékben terjedjen el, nem a gyerekek feladata az aggódás.

dr. Bárdos Dávid orvos és Morva Dorottya pszichológus

Források:
Talking to Kids About the Coronavirus
Coronavirus Talking Points for Parents & Teachers with the Whole-Brain Child Approach
How to Talk to Kids about Coronavirus

“Koronavírus és gyerekek – az orvos és a pszichológus szerint” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük