Ingyen utazás az egészségügyben – ezt az igazolást töltsd ki

Ismét ingyen utazhatnak a koronavírus elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók és hallgatók. A kedvezmény az egész országban érvényes, csak egy igazolvásra van hozzá szükség. Az igazolás itt letölthető. Ahogyan a jogszabály részletei is olvashatóak.

Kinek és meddig jár?

A 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet a tavaszi intézkedésekhez hasonlóan ismét ingyenessé tette az utazást a COVID-járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók (orvosok, ápolók és mindenki más) és egészségügyi hallgatók (tehát nemcsak orvostanhallgatók) számára. A rendelet szerint 2020. 11. 11-től kezdve lehet ingyen utazni a járványügyi veszélyhelyzet végéig, vagyis jelen állás szerint 90 napig.

Hol érvényes?

Az igazolás érvényes a helyi és helyközi járatokon, vagyis gyakorlatilag minden közlekedési eszközön az egész országban: metrón, HÉV-en, buszon, vonaton, villamoson, vonaton. A kedvezmény másodosztályra szól, ráadásul hely- és pótjegyet sem kell váltani mellé, vagyis gyorsvonatra és InterCityre is nyugodtan fel lehet vele szállni. Bicikliszállításra viszont már nem érvényes.

Hogy kell használni?

Az ingyenes utazás feltétele, hogy a COVID-ellátásban való részvételt az egészségügyi intézmény igazolja az erre kialakított formanyomtatványon (alul letölthető). A közlekedési eszközön ezt az igazolást kell felmutatni, illetve mellé dolgozóknak személyi igazolványt, hallgatóknak diákigazolványt.

A kitöltendő igazolás letölthető innen:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük