A COVID miatt elment a szaglásom. Tréning tudja visszahozni

Pontosan egy hónapja, hogy a COVID miatt elment a szaglásom. Semmilyen szagot nem érzek. Sokáig azt hittem, semmi sem fog segíteni, pedig van rá megoldás. A szaglást is lehet tréningezni, sőt COVID után kell is, hogy minél hamarabb visszatérjen az orr fontos képessége. A módszer egyszerű: különböző szagokat kell szagolgatni, amíg el nem kezdjük érezni azokat.

A COVID betegeknek nagyjából a fele tapasztalja a szaglás zavarát a betegsége során. Habár nem ez a leggyakoribb tünet, mégis ez az egyik legismertebb. A hirtelen kezdődő és tartósan fennmaradó szaglásvesztés ugyanis jól megkülönbözteti a COVID-ot más hasonló betegségektől. Ráadásul nagyon könnyű felismerni is, akinél jelentkezik, biztosan feltűnik neki.

Nálam egy hónapja tart

Nekem a betegségem végén kezdődött a szaglásvesztés, amikor lázam már rég nem volt, a köhögésem pedig kezdett múlni. Egy reggel arra ébredtem, hogy semmilyen szagot nem érzek. Nálam az ízérzés megmaradt, pedig sokan azt is elveszítik a szaglással együtt. Furcsa, hogy milyen sok esetben szükségem lett volna a szaglásomra. Például odaégettem volna egy adag sütit és nem vettem volna észre időben, hogy feketedik a pirítós. Még jó, hogy volt valaki mellettem, akinek jelzett az orra. De az ételek frissességét is sokszor szaglással szoktam ellenőrizni – ez is most tudatosult bennem. Ahogy a frissen mosott és a használt ruhákat is nehezebb volt szaglás nélkül elkülöníteni egymástól.

Több hete tart már, hogy elveszett a szaglásom a COVID miatt. Az elején nem foglalkoztam vele, de most már kezdett zavarni. Azt gondoltam, ezen csak az idő segíthet. De elkezdtem bizonyított gyógymódok után kutatni, és találtam is valamit.

A szagló tréning segít

Kifejezetten a COVID okozta szaglásvesztés kezelését célzó tanulmány nincsen. Viszont bőséges tapasztalat áll rendelkezésre más kórokozó okozta szaglásvesztés gyógyítására. Számos ígéretes gyógyszerrel is próbálkoztak, a leginkább hatékony kezelés azonban egy nagyon egyszerű, otthon is végezhető szaglótréning.

Minél többet gyakoroljuk a szaglást, annál jobban fog működni. Számos kutatás bizonyította, hogy a naponta ismételt szagló gyakorlatok fokozzák a szaglás képességét mind egészséges, mind a szaglásukat elvesztett egyénekben. Mellékhatásokról pedig nem tudtak beszámolni.

Hogyan működik a szagló tréning?

Készítsük elő a terepet. Teremtsünk nyugodt környezetet, ahol gyakorolni tudjuk a szaglást. Vegyünk elő 4 különböző illatú dolgot, amiből egy gyümölcsillatú, egy virágillatú, egy fás illatú, egy pedig fűszeres illatú. Lehet ez például citrom, rózsa, szegfűszeg és menta. Minden figyelmünket összpontosítsuk a szaglásra és legalább 20 másodpercig szagolgassuk az illatokat. Ismételjük meg mindezt naponta kétszer.

A módszer néhány hét vagy hónap után ígér eredményt. Én most fogom elkezdeni, majd beszámolok a saját tapasztalataimról is. Mivel az eljárás egészséges egyéneken is fokozta a szaglás képességét, talán jobban fogom érezni a szagokat, mint valaha.

“A COVID miatt elment a szaglásom. Tréning tudja visszahozni” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Kedves Dávid!
    Tapasztalták valami javulás, mióta elkezdted a tréninget? Esetleg kiegészítetted még valamivel a tréninget, hogy előbb visszatérjen a szaglásod?

  2. Sziasztok. Nalam ugyanez a helyzet. November ota, tobb mint 3 honapja nem erzem rendesen a szagokat. Nekem nem is volt mas tüneteim csak ez. 2 hetig semmi szaglas, utana kezdett lassankent visszajonni. Lehet annak koszonhetoen h imadom az illoolajokat es ezekszerint rahibaztam ezzel a treninggel mert en pont ezt csinaltam mindennap reggel este mire el kezdtem ujra erezni. De meg mindig nem jött vissza minden. Pl izzadtsag szag meg hasonlo kellemetlen szagokat nem erzem. De viszont van egy zavarobb tunet. Egy fura szag tobb dologra is bejon, es az a szag idegesito, alig tudom kiverni az orrombol. Pl ugyanazt erzem mondjuk egy dezodorra, a regi kedvenc furdo olajomra, egyik masik wc illatositora, van mikor a kipufogo gazra es a kv ra is ugyanezt erzem. Rettento idegesítő. Jár vki hasonlo helyzetben?

    1. Kedves Mónika! Sajnos igen 🙁 Szeptember közepén ment el a szaglásom és az ízérzékelésem teljesen. Hónapokig semmit nem éreztem, most néhány hete az alapízek egy részét (sósat, savanyút, édeset) kezdem felismerni, de hogy a savanyú az éppen ecet, narancs vagy uborka, azt nem tudom megállapítani, csak ha látom is az ételt, illetve az állagáról. Kb. két hete egy nagyon rossz szag és íz kombináció jelent meg, leginkább gépzsírra hasonlít. A cola, a kávé, a frissen mosott ruha szaga a legundorítóbb, ezeknél a „téves információknál” még az is jobb volt, amikor semmit nem éreztem. A fentiek alapján meg fogom próbálni a szagtréninget, de nagyon örülnék, ha mesélne a tapasztalatairól valaki, aki már elért kisebb-nagyobb sikereket bármilyen módszerrel. Szükség lenne a biztatásra, mert néha eléggé elszomorít, hogy esetleg „így maradok”.

  3. Sziasztok!

    Látom, hogy más is elég régóta küzd a problémával. Én október óta szenvedek ezzel az egésszel. Én alapízeket érzek, de én sem tudom megállapítani, hogy a savanyú íz az citrom vagy pl ecet. Szagokat abszolút nem éreztem. Voltam fül-orr-gégészeten a problémával. A doktornő ott is a szaglástréninget javasolta, illetve egy coldastop nevű vitaminos orrsprayt valamint omega3 szedését. Kitartóan csinálom, bár néha tökre elkeseredek, hogy szagolgatom, szagolgatom, de semmi. Viszont ne adjátok fel! Most az illóolajok közül elkezdtem érezni a levendulát és kissé a narancsot. Szóval van remény 🙂 Ne csak szagolgassátok az olajakat, hanem próbáljatok hozzá emlékeket társítani. Pl a fahéjhoz egy jó kis fahéjas csigát vagy bármit amit szerettek. Nekem ezt javasolta a doktornő, mert gyakorlatilag újra kell kondícionálni az agyunkat. Drukkolok mindenkinek, remélem kicsit tudtam segíteni. Írjátok le a tapasztalatokat, segítsük egymást!

  4. Sziasztok!

    Nekem olyan kérdésem lenne, hogy decemberben voltam covidos, és azóta bizonyos ételeknél ecetszagot/ savanyú szagot érzek. A covid alatt be volt dugulva az orrom , fülem erre a dokim írt fel orr sprayt de maga a szaglásom a klasszikus értelemben nem ment el. Viszont azóta főzeléknél, pörköltnél ,mindenhol ami hússal van kapcsolatban ecetszagot érzek. Soha nem volt előtte még csak hasonló sem… a dokim szerint csak beképzelem. Illetve a minden illatot/ szagot érzek de mintha tompább lenne. Ez lehet a covid kö vetkezménye? Jó erre a tréning?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük