Új COVID-variánsok – dr. Krizsán Gergely a COVID-ról

Friss COVID-cikksorozatunk 3. részében dr. Krizsán Gergely, az orvosi mikrobiológia szakorvosa, az ír navani Our Lady’s Hospital munkatársa az új vírusvariánsokról ír. Hogy mit jelent az, hogy vírusvariáns, és mikkel kell szembenéznünk. Az első és második cikk a járvány jelenlegi helyzetéről, illetve a vakcinákról szól.

Mi az, hogy új vírusvariáns?

További kihívást jelentenek az új víusvariánsok. Számíthattunk arra, hogy idővel a vírus genetikai állománya (RNS) változni fog, hiszen ez nagymértékben jellemző az RNS-vírusokra (a DNS-vírusokra kevésbé). Hasonló jelenséget tapasztalunk többek között az influenzavírusok esetében is: az RNS változásával megváltozhat az antigénszerkezet is, így a korábbi variánsok ellen hatékony immunválasz nem feltétlenül jelent megfelelő védettséget az új változatokkal szemben is. Éppen ezért van szükség az évenkénti újraoltásra (az aktuális vírustörzsek vizsgálata alapján összeállított módosított összetételű védőoltásokkal), nem pedig azért, mert az immunitás túl nagy mértékben csökken.

Hasonló kérdés merül fel a SARS-CoV-2 esetén is. Egyes RNS-mutációk a vírustörzs bizonyos tulajdonságainak megváltozásával járhatnak. A vírus genetikai anyagának változását, a Föld különböző területein vizsgált vírusok genetikai heterogenitását már 2020 nyarán kimutatták.

A brit „mutáns”

A brit variáns 2020. szeptemberben jelent meg és akár 80%-kal könnyebben átvihető, mint az eredeti változat (vad vírustörzs). A neve: B.1.1.7 és jelentős számú mutációt észleltek benne. Az eddigi tapasztalatok szerint a védőoltások kellően hatékonyak vele szemben is, és megbetegítő képessége sem fokozódott, ám mindezt további vizsgálatokkal kell megerősíteni. Gyors terjedése azonban jól megfigyelhető.

Dél-afrikai, brazil variánsok

A dél-afrikai variáns (B.1.351) tartalmaz ugyan hasonló mutációkat, mint a brit, de attól függetlenül alakult ki. Először 2020 októberében detektálták. A P.1-es brazil variánst először Japánban mutatták ki 2021. januárban Brazíliából érkezett utazók mintáiból. Genetikai elemzése olyan mutációkat mutatott ki, amelyek sajnos befolyásolhatják a vakcinák által kiváltott immunitás hatékonyságát.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A különböző variánsok gyors terjedése az utazással kapcsolatos ellenőrzések fontosságára hívja fel a figyelmet. Fontos még megjegyezni, hogy bizonyos mutációk nem csak az okozott kórkép súlyosságát vagy a vírus terjedését, hanem a vírus különböző tesztekkel történő kimutathatóságát is befolyásolhatják majd, ami további kihívást jelent mind a napi orvosi gyakorlatban, mind a járványhelyzet kezelésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük