A krími-kongói vérzéses láz már Magyarországon is megjelent

Magyarországon is megjelent a krími-kongói vérzéses láz vírusa. A kórokozó dél felől érkezett a klímaváltozással, illetve az őt hordozó vektorával, a Hyalomma marginatum kullanccsal együtt. A vírus nyomait a vérellátó szolgálat önkéntes véradói vérében találták. Megbetegedésről eddig nincs hír hazánkban.

Hyalomma kullancs a Wikipédiáról

A krími-kongói vérzéses láz tünetei a fejfájás, láz, izom- és ízületi fájdalom, hátfájás és hasfájás, valamint típusos és veszélyes tünetként a nyálkahártya és a bőr alatti szövetek vérzése. A betegség általában néhány nap, egy-két hét alatt lezajlik, bizonyos esetekben azonban súlyosbodik, mintegy 30%-ban halálos. Igazán hatékony célzott terápia nincs ellene. A kezelés elsősorban szupportív.

Crimean-Congo Hemorrhagic Fever.jpg
Egy súlyos krími-kongói vérzéses lázas beteg

A krími-kongói vérzéses lázat az azonos nevű, az orthonairovírusok családjába tartozó vírus okozza. Vektora – vagyis ami a betegséget terjeszti és átadja fogékony fajoknak, pl. az embernek – a Hyalomma marginatum kullancs. A vírus terjedése a kullancsét követi: endémiás Afrikában, Ázsiában, a Közel-Keleten és a Balkánon. Elterjedési területe azonban a klímaváltozással folyamatosan gyarapszik, egyre északabbra húzódik.

Magyarországon is várható volt

Magyarországon először 2011-ben dokumentálták a Hyalomma marginatum előfordulását, sőt 2019-ben már a Margit-szigeten is találtak egyedeket. Fertőzött állatokat is találtak már elvétve. A vírust azonban emberben mindezidáig nem mutatták ki. Pedig tavaly már végigsöpört a hír a médiában, hogy Magyarországra is megérkezett a veszélyes vírus, de az egy félreértésnek bizonyult.

Most azonban magyar kutatók egyértelmű bizonyítékot találtak rá, hogy már az ember is találkozott a krími-kongói vérzéses láz vírusával. Dr. Magyar Nóra és munkatársai 2700 véradó mintáját vizsgálták meg a vírus ellen termelt antitestek után kutatva. Magyarország minden régiójából vizsgáltak 2008 és 2017 között adott mintákat. Összesen 10 esetben lett pozitív az antitest-teszt, vagyis ennyien találkoztak biztosan a kórokozóval.

Most akkor itt a vég?

Akkor jöhet a következő nagy járvány? Nem, azért ennyire nem súlyos a helyzet. Az első bizonyított esetek csupán felhívják a figyelmet egy új vírus veszélyeire Magyarországon. Az orvosok jobb ha gondolnak rá, ha gyanús esettel találkoznak, különösen erdészek, vadászok, természetjárók esetén. Bár kisebb járványokat okozott már a krími-kongói vérzéses láz, nagyobb járványok nem várhatók, hiszen a vírus emberről emberre csak nehezen adódik át.

Ha szeretnél még friss tudományos közlemények alapján érdekes betegségekről, esetekről olvasni, maradj velünk a blogon. Legutóbb például nem egy vírus, hanem egy baktérium volt a középpontban: Ötnapos spagettit evett, meghalt – miféle baktérium ez?

“A krími-kongói vérzéses láz már Magyarországon is megjelent” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük