Mesterséges intelligenciát használok a magyar egészségügyben 6 különböző módon

Másképp, mint gondolnád. A mesterséges intellingencia az egészségügyben is jelen van már. Pár éve még csak álmodtunk (és féltünk) dolgoktól, amik ma már valósággá váltak. Amit pedig ma képzelünk el, az nagyon rövid idő alatt valóra válhat. Egyszerű felhasználóként kipróbáltam néhány új dolgot, és megnéztem, milyen szerepet kaphat a mesterséges intelligencia az egészségügyben. Képet és szöveget szerkeszteni már jól tud, tanácsot adni sem rossz, de egyelőre még emberek fognak diagnosztizálni és gyógyítani.

Ezt a képet is mesterséges intelligencia csinálta. A kétszínű fonendoszkóp külön vicces.

A mesterséges intelligencia – habár régóta velünk van – 2023-ban berobbant a köztudatba. Az alkotó mesterséges intelligencia (avagy generative AI) által létrehozott tartalmak rövid idő alatt elborították a sajtót és a közösségi felületeket. Talán mindenki találkozott már az OpenAI által fejlesztett ChatGPT „beszélgető robot” mondásaival, vagy látott már mesterségesen, szóbeli utasítások alapján készített képeket, például az OpenAI Dall E 2 nevű eszközével.

Hogy hogyan fog kinézni a világ a mesterséges intelligencia fejlődésével, azt nem tudom. Inkább magam próbáltam ki, hogy mire lehet jó most, nekem, számomra is elérhető módon. És kipróbáltam azt is, hogy mire lehet használni az egészségügyben. Itt a lista a leghasznosabbtól a legkevésbé hasznosig:

1. Emailt írtam a kollégámnak

Ez volt az első eset életemben, hogy a gyakorlatban használtam a mesterséges intelligenciát az egészségügyben.

Az alábbi emailt egy rövid kéréssel és két még rövidebb javítással írattam a ChatGPT programmal. Talán nem volt rövidebb idő, mint megírni az emailt, de a móka kedvéért végül ezt küldtem el, teljesen használható lett a szöveg, és sikerült is a csere! (Az ügyeleteket nálunk bizonyos keretek közt szabadon lehet cserélgetni, csak szólni kell előre a felelősnek.) A jövőben valószínűleg nem sokszor fogom ugyanerre használni a ChatGPT-t, mert bonyolult, de ha mondjuk integrálva lenne ez a lehetőség a levelezőprogramba, akkor biztosan rászoknék!

Kedves Tomi,

Szeretném jelezni, hogy ügyeletet cseréltem Petraval február 10-12 között.

Üdvözlettel, [Az Ön neve]

Ps. Az email-t a OpenAI ChatGPT segítségével készítettem.

2. Írattam egy bevezetőt a készülő tudományos cikkemhez

Jó, a cikkem még nem készül, de a tervezett PhD-témám már megvan (mindjárt kiderül, hogy mi). Megkértem a ChatGPT-t, hogy írja meg egy tudományos publikáció bevezetőjét. Nem is lett rossz. Nem túl hosszú, de éppen ezért az absztrakt bevezetőjének kb. jó is lenne. Íme:

„Write the introduction of a research paper about the role of spock1 in healthy liver, liver diseases and liver regeneration”

The liver is a vital organ that plays a key role in maintaining the overall health of the body. It is responsible for a wide range of functions, including detoxification, metabolism, and synthesis of various substances. Dysregulation of these processes can lead to liver disease, which is a major cause of morbidity and mortality worldwide. S100A4, also known as SPOCK1, is a protein that is expressed in various tissues throughout the body, including the liver. It has been suggested that SPOCK1 plays a role in several processes in the liver, including cell migration, proliferation, and fibrosis. However, the exact function of SPOCK1 in the liver is not fully understood, and its involvement in healthy liver function, liver diseases, and liver regeneration is not well characterized. In this review, we will discuss the current state of knowledge on the role of SPOCK1 in the liver, with a focus on its potential involvement in liver diseases and regeneration.

3. Orvosi profilképet csináltattam magamnak

Már régóta akarok magamról egy jó képet, amit használhatok az önéletrajzomon, a LinkedIn profilomon és hasonló, szakmai felületeken. Év elején elkaptam valami vírust, ami miatt pár napot otthon töltöttem. Elképzeltem, hogyha éppen most lenne szükségem egy jó képre (mondjuk határidőre kellene beadnom egy pályázatot), akkor a lázas, beteg állapotomban biztos nem lennék fotogén. Jól jönne egy olyan eszköz, amelyik gyorsan tud rólam egy jó orvosis profilképet készíteni, még jobbat, amilyen az éppen aktuális állapotom.

Találtam is egy erre fejlsztett mesterséges intelligenciát az avatarai.me oldalon. Csak feltöltöttem néhány képet magamról, aztán készített rólam 120, többek között orvosi ruhás képet. Aki ismer, az megmondhatja, hogy eléggé hasonlít rám az eredmény. Azóta ezt a képet használom itt az oldalon és pár informális chat-szobában, ahol a kollégáimmal beszélgetünk.

LinkedIn-re, meg a CV-mre egyelőre nem ezt tettem fel, és úgy érzem, megtévesztő lenne és ezért nem is lenne etikus egy valótlan képet használni magamról bármilyen komoly helyen. Habár ha ezen múlna egy pályázat sikere…

4. Beszéltem egy videón úgy, hogy ott sem voltam

Ha már eddig eljutottam, csináltattam egy videót is ugyanezzel a képpel és elküldtem a kollégáimnak (akik ijesztőnek találták az eredményt). Nem tudom elképzelni magamról, hogy ilyet komolyan használjak, de a lehetőség – úgy tűnik – megvan rá. Sőt, várhatóan egyre jobb és jobb lehetőségek fognak születni ugyanerre a problémára.

5. Írattam epikrízist egy tipikus betegnek

Az eredmény nem lett rossz, de azért az osztályvezető összetépné a zárójelentést, ha ilyet nyújtanék neki aláírni. Ráadásul voltak benne kitalált elemek. Szóval zárójelentés írására még sajnos nem lehet használni a ChatGPT-t. A robotrezidensre még várni kell.

A kérésem így hangzott (a válasz alább): „Most írd meg egy fiatal, egyébként egészséges férfibeteg szövődménymentes vakbélműtéte utáni zárójelentésének epikrízisét. Ne feledd a thrombosis-profilaxist sem!”

A beteg szövődménymentesen átesett vakbélműtéten, és azóta jól van. A műtét után a beteg thrombosis-profilaxist kapott, ami segítette a vérrögképződés megelőzését. A műtét utáni időszakban a betegnek székrekedési tünetei voltak, amelyeket a megfelelő gyógyszeres kezeléssel sikerült enyhíteni. A beteg jelenleg rendben van, és az orvos úgy véli, hogy a további gyógyulása folyamatban van. A beteget további kontrollvizsgálatokra hívjuk vissza a jövőben, hogy ellenőrizzük az állapotát. A beteg továbbra is thrombosis-profilaxisban részesül.

Utána pontosítást kértem a trombózisprofilaxissal kapcsolatban, melyre nagyon magabiztos (a ChatGPT mindig magabiztos), ezúttal nagyjából életszerű válaszokat adott.

A betegnek az alábbi thrombosis-profilaxist írtunk fel:

  • Enoxaparin (Lovenox) 40 mg/nap, subcutan adagolásban.

A betegnek naponta egyszer, reggelente kell adnia magának az enoxaparint subcutan, azaz a bőr alá. A szükséges mennyiségű szemet a fecskendőben lévő szuszpenzióból kell kivennie, és az injekciót a bőr alá kell adnia. A betegnek figyelnie kell, hogy az injekciót mindig másik helyre adjuk be, és azt is, hogy a szuszpenziót jól keverje össze a fecskendőben, mielőtt beadná.

A betegnek fontos, hogy rendszeresen szedje az enoxaparint, és hogy ne hagyja ki egy adagot sem. Ha valamiért képtelen bevenni az enoxaparint

Ha direkt orvosi tanácsot kérünk a ChatGPT-től, azt megtagadja, illetve felhívja a figyelmet, hogy tévedhet. De ha a kérdést úgy csomagoljuk, hogy egy orvos nevében kell írnia (mint fent), akkor gond nélkül ad magabiztos tanácsokat.

6. Tanmesét írattam egy influenzás állatkáról

Ezek után többféle módon próbálkoztam orvosi tanácsokat kérni. Az eredmény általában hasonló volt: megdöbbentő, hogy milyen ügyes a technológia, a szöveget azonban mégsem használnám jó szívvel. Mindig marad benne valami fura, nem-emberi hiba, magyartalan fordulat. Arra esetleg jó lehet, hogy gyorsan generáljon egy szöveget, amit aztán csak javítgatni kell.

A sok próbálkozásból megosztom itt a legkedvesebbet, ami született:

„Készíts egy játékos, állatos mesébe szőtt tájékoztatót óvodásoknak arról, hogy mit tegyenek influenzás tünetek esetén”

Hé, kedves óvodások! Képzeljétek el, hogy ma egy kis állatbarátot, Pandyt látogattuk meg, aki nagyon beteg volt. Pandy úgy érezte, hogy a feje olyan, mintha egy doboz szögekkel tele lenne, és folyamatosan fájt a torka. A doktor úr megmondta neki, hogy az influenza okozta a betegségét, és hogy sok pihenésre van szüksége, hogy gyógyulni tudjon.

Pandy úgy döntött, hogy követi a doktor úr tanácsát, és nagyon sokat aludt az ágyában. Emellett sok gyógyteát is italt, ami segített a torka fájdalmán. Pandy barátainak is azt mondta, hogy kerüljék el a tömeget, és gyakran mossák meg a kezüket, hogy ne kapják el őket is az influenza.

Végül Pandy gyógyult meg, és újra aktív állatbarátjává vált. Emlékezzetek rá, ha ti is betegek vagytok, hogy sok pihenésre van szükségetek, és hogy igyatok sok gyógyteát. Ne feledjétek el, hogy kerüljétek a tömeget, és gyakran mossátok meg a kezeteket, hogy ne terjesszétek tovább a betegséget másokra. Ha kérdésetek van, forduljatok a szüleitekhez vagy a doktor bácsihoz!

És ez még csak a kezdet, ami ma könnyen elérhető bármelyik egyszerű felhasználónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük