Szent Corona, a járványok védőszentje

Arra talán még a COVID-járvány idején sem kapja fel senki a fejét, hogy majdnem kétezer évvel ezelőtt élt egy Corona nevű lány, akit azóta szentként tisztelnek. De hogy Szent Corona éppen a járványtól szenvedő emberek pártfogója legyen? Már a második században előre látták a jelenlegi járványt? Vagy csak puszta véletlen lenne? És egyébként is: ki volt az a Szent Corona?

Szent Corona
Szent Corona a Palazzo Venezia Madonna Mestere keze által a Dán Nemzeti Galériában

Hol volt, hol nem volt…

Élt egyszer egy Viktor nevű keresztény katona, aki a nagy keresztényüldözések idején fogságba esett. Mivel nem volt hajlandó megtagadni hitét, halálra ítélték, és lefejezték. A kivégzése előtt egy ifjú lány – Corona – odalépett hozzá és vigasztalni, bátorítani kezdte.

Tettéért Coronát is elfogták. Hitét azonban kínvallatás hatására sem tagadta meg, ezért őt is halálra ítélték. A hagyomány szerint két kifeszített pálmafához kötötték, majd a feszítést eloldva a fák széttépték a testét. Halálára utalva ezért pálmalevelekkel ábrázolják, ahogyan az a Dán Nemzeti Múzeumban őrzött képén is látszik.

Szent Viktor és Szent Corona életéről több legenda is él. Haláluk évét 175-re teszik, haláluk helyszíne azonban bizonytalan, Antiochia, Alexandria, Szicília vagy akár Marseille is felmerül a lehetséges városok között. Ami ennél biztosabb, hogy a katolikus egyház mindkettőjüket szentként tartja számon. Tiszteletüknek pedig elsősorban Olaszországban, Csehországban, Ausztriában és Németországban van nagy hagyománya. Ausztriában például településnevek is őrzik Szent Corona nevét, Bajorországban pedig kápolnát is emeltek a tiszteletükre.

„Fáradt vándor, állj meg,
Szent Coronánál pihenj meg,
Imában ajánld magad neki jámborul,
Ha sok bánat és aggodalom rád borul…”

jezsuita.hu, egy bajor zarándokhelyen olvasható ima alapján

Szent Corona és a COVID

Életét tekintve nem meglepő, hogy Szent Corona a hitbéli állhatatosságban a keresztények segítőjeként jelenik meg a hagyományban. Ami azonban ennél is érdekesebb így a COVID-járvány közepén, hogy a német Heiligenlexikon szerint Szent Corona égi oltalmazó járványok idején. Illetve hogy sírja éppen a koronavírus által egyik leginkább sújtott olasz Veneto tartományban található.

Teljes alakja

Véletlen lenne? Aligha – írná egy kattintásvadász búlvárlap. Pedig minden bizonnyal igen, persze hogy véletlen. Egy furcsa, de valós egybeesés még akkor is, ha éppen április elseje van.

A bejegyzés alapja a Magyar Kurír Égi oltalmazó járványok idején c. cikke, mely a Katolische SonntagsZeitung Heilige Corona, hilf! c. cikkének magyar fordítása, illetve a jezsuita.hu cikke, mely ugyancsak egy német cikk fordítása. Nem áprilisi tréfa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük