6 tipp orvostanhallgatóknak a COVID-járvány idején

Orvostanhallgatóként te is sokat tehetsz most a COVID-járvány idején. Vegyél részt te is a koronavírus elleni harcban úgy, ahogy a legjobban illik hozzád. Mindig légy naprakész, jelentkezz önkéntesnek, ha tudsz, adj vért, kövesd a híreket és a tudományos eredményeket, és közben, ha lehet, a tanulást se hanyagold. Nem könnyű idők ezek.

Fotó: imgbin.com

1. Adj vért

A COVID-járvány érzékenyen érintette a vérellátást is. A szokásos tömeges véradó alkalmakat lemondták. Szigorították a véradás feltételeit, ezzel kevesebben lettek alkalmasak donornak. Közben a véradói kedv is alábbhagyott a kijárási korlátozás alatt. Úgyhogy jelentős országos vérhiánnyal kell szembenézni. Ha te alkalmas vagy a véradásra, akkor nézd meg az Országos Vérellátó Szolgálat honlapját, hogy hol fogadnak donorokat hozzád legközelebb, és adj vért.

2. Jelentkezz önkéntesnek

Ha hatodéves vagy, akkor a járvány ideje alatt te is aktívan részt vehetsz az orvosi munkában. Már most nagy szükség van a segítségre, és napokon belül még nagyobb szükség lehet rá. Az így töltött önkéntes időt ráadásul jóvá fogják írni a kötelező gyakorlatok javára. Úgyhogy ebből semmiképpen se maradj ki, jelentkezz, ha még nem tetted volna.

Ha még alsóbb évfolyamra jársz, akkor is kereshetsz önkéntes munkát. Az önkormányzatok, civil szervezetek és egészségügyi intézmények is várják a segítséget. Vedd ki a részed aktívan a vírus elleni harcból.

3. Kövesd a híreket

Néha már fárasztó az a töménytelen információmennyiség, ami a COVID-vírussal kapcsolatban elér minket. Én a legtöbb hírt már el sem olvasom. De a legfontosabb rendelkezésekkel, intézkedésekkel mindig képben vagyok. Ezt állampolgárként és orvosként is kötelességemnek érzem. Tegyél így te is. Tartsd is be a hivatalos előírásokat, és hívj fel erre mindenkit.

4. Légy képben a COVID vírus alapvető tulajdonságaival

Ezekről már itt a blogon is írtunk többször. Tudd, hogy mik a legfontosabb tünetek, hogy hogyan kell védekezni a fertőzés ellen, hogy mi az az R0-érték. Légy te az a családban és a baráti társaságodban, aki képben van ezekkel és tudományos eredményekre alapozva ismeri a legfontosabb dolgokat. Gondolj arra, hogy a lakótelepi tapsvihar és a szupermenes-orvosos mémek nekünk szólnak, és kötelességünk ebben a helyzetben megfelelni ennek a bizalomnak. Vedd a fáradságot, és járj utána ezeknek.

Kép: cottonbro / Pexels

5. Ismerd a COVID választott területedre gyakorolt hatásait

Tudtad, hogy a COVID-járvány alatt csak fenntartásokkal végezhető laparoszkópos műtét? Tudtad, hogy a COVID betegség a vesét is károsíthatja és ezzel nehéz helyzet elé állítja a jelen helyzetben egyébként is túlterhelt dialízis-központokat? Tudtad, hogy a SARS-COV2 vírus az ACE2 receptorokhoz kötődik, és ezért intenzív kutatás tárgya a magas vérnyomással és annak gyógyszeres kezelésével való kapcsolata? Nyisd meg az UpToDate-et vagy a PubMed-et és olvass utána a speciális orvosi kérdéseknek is. Koncentrálj arra a területre, ahová önkéntesként vezényelnek, vagy amit majd orvosként választani szeretnél.

6. Csináld becsülettel a távtanulást

Elindult a távoktatás. Nagyon sok oktató dolgozik azon, hogy a megnövekedett klinikai terhelés mellett az oktatásra is szakítson időt. Bocsásd meg a kialakuló rendszer hibáit és hozz ki a lehető legtöbbet a kialakult helyzetből. Használd a megosztott anyagokat, vegyél részt a távórákon, ne maradj le az anyaggal. Egyszerűen: csináld becsülettel a távtanulást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük