Meddig fertőz a COVID? Meddig tart a karantén? Kit kell izolálni? Kérdezz-felelek

Hogyan terjed és meddig fertőz a COVID? Ki számít szoros kontaktnak? Ki az, akit el kell különíteni? Meddig tart a karantén? Bizonyos esetekben teljesen egyértelmű a válasz, más esetekben viszont nehéz pontos választ adni. Minden körülményt alaposan át kell vizsgálni, hogy el lehessen igazodni. Összeszedtem a jogszabályokat és ajánlásokat, amik segíthetnek eligazodni ezekben a kérdésekben.

A válaszok a + jelre kattintva megnyílnak.

Hogyan terjed?

Hogyan terjed a COVID?

A COVID (egész pontosan COVID-19) egy koronavírus csoportba tartozó vírus, a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés. Emberről emberre terjed, cseppfertőzés vagy fizikai kontaktus útján. A vírus és a betegség részleteiről egy korábbi bejegyzésben írtunk.

Kik terjesztik a betegséget?

A betegséget a COVID vírussal megfertőzött tünetes betegek, valamint a COVID vírussal fertőzött, de nem beteg, tünetmentes emberek (hordozók) terjesztik.

Ki fertőz?

Honnan lehet tudni, hogy valaki tünetmentes COVID hordozó?

Csak pozitív COVID teszt alapján. Akinek semmilyen tünete nem jelentkezik, de a vírus jelenlétét COVID teszt kimutatja, az a COVID tünetmentes hordozója.

A pozitív COVID PCR teszt és COVID antigén teszt biztosan fertőzőképességet jelent.

A COVID antitest vizsgálatok nem a COVID vírus jelenlétét mutatják, hanem a vírusra adott immunrendszeri választ vizsgálják. A pozitív antitest vizsgálat nem bizonyítja a vírussal való aktuális fertőzöttséget, hanem azt bizonyítja, hogy a szervezet találkozott a COVID vírussal és antitestet termelt ellene (vagyis az immunrendszere válaszolt a fertőzésre). Pozitív lehet az antitest vizsgálat akkor is, ha valaki éppen fertőzött, de akkor is, ha néhány napja, hete vagy akár hónapja esett át a fertőzésen.

Fertőzhetnek a tünetmentes COVID hordozók? És ha igen, mettől meddig?

Igen, a tünetmentes COVID hordozók is fertőzhetnek. A pozitív COVID teszt pillanatában biztosan. Hogy előtte és utána mettől meddig, azt pontosan, újabb teszt nélkül nem lehet tudni. De sejteni azért lehet:

Az NNK friss eljárásrendje szerint a tünetmentes betegek pozitív tesztje esetén visszamenőleg hatósági kontaktkutatást nem kell végezni. A tünetmentes COVID-pozitív hordózokat viszont el kell különíteni, mégpedig 14 napig. A tünetmentes COVID-pozitivitás  és fertőzőképesség (a betegség legtöbb esetéhez hasonlóan) 14 napon belül elmúlik.

Aki teheti, annak azért javaslom, hogy a pozitív teszt előtti néhány nap kontaktjait értesítse az eredményről.

Mikor kezd fertőzni egy tünetes beteg?

Az első COVID-tünet kezdete előtt leghamarabb 48 órával. Attól a tünettől kell számítani a 48 órát, ami a legelső volt. Lehet ez a szinte mindig jelentkező láz, száraz köhögés, de akár a valamivel ritkább szaglásvesztés, torokfájás, fejfájás vagy éppen hasmenés is.

Meddig fertőz egy tünetes beteg? Mikor nem fertőz már?

Ha a beteg tünetei legalább 10 napja kezdődtek ÉS 3 napja nincsenek légúti tünetei (köhögés, torokfájás) ÉS 3 napja láztalan, akkor úgy tekinthető, hogy már nem fertőz. Akkor oldható fel az izolálása.

Ha például valakin 1-2 nap alatt átment a betegség és nincs több tünete, akkor a tünetek kezdetétől számítva 10 nap múlva már nem fertőz és közösségbe mehet. Ha viszont például a tünetek kezdetétől fogva 14 nap múlva múlik csak el a köhögése, akkor csak 17 nap múlva “szabadul” az izolálás alól, akkor tekinthető úgy, hogy nem fertőz.

Aki betegebb, az jobban fertőz? És a tünetmentesek és tünetszegények kevésbé?

Tünetmentes COVID-pozitív emberekről a megfigyelések szerint kisebb eséllyel adódik tovább a fertőzés, mint a tünetesekről. Sőt, minél súlyosabbak a tünetek – különösen a köhögés – annál nagyobb a fertőzés átadásának esélye is. A szabályok, az izolálás tekintetében azonban nem teszünk különbséget, mindenki egyformán pozitívnak és egyformán potenciális fertőzőforrásnak számít.

Negatív teszttel nem lehet fertőzni?

Attól függ, hogy milyen teszttel és hogy mikor kérdés a fertőzőképességünk. Ha a szervezetünkben nincs vírus, akkor azt továbbadni sem tudjuk, tehát nem tudunk fertőzni. Ezt viszont az egyes tesztek korlátozottan tudják bizonyítani:

A COVID PCR teszt a legbiztosabb, érzékenységét majdnem 100%-osra teszik. Ha valakinek negatív a COVID PCR tesztje, abban a pillanatban valószínűleg nem fertőz. De sajnos lehetséges, hogy már lappang benne a betegség (még nem kimutatható formában), és az is, hogy hamarosan elkapja és azért kezd majd fertőzni. A negatív teszt tehát nem mentesít az óvatosság alól. A pozitív teszt viszont biztos fertőzőképességet jelent.

A COVID antigén teszt egy másik módszerrel mutatja ki a vírust, olcsóbban, de sokkal kisebb hatékonysággal. Ha valakinek negatív az antigén tesztje, akkor kicsivel talán kisebb rá a valószínűsége, hogy éppen fertőz. De ennek a módszernek a hatékonysága közel sem 100%, még annyi hamis biztonságot se adjon, mint a PCR. Ha valakinek pozitív a tesztje, az viszont biztos, hogy fertőz.

A COVID antitest teszt a szervezet immunválaszát jelentő antitesteket mutatja ki. Akinek pozitív a tesztje, az biztosan találkozott már a COVID vírussal, lehet, hogy éppen vírus is van benne és fertőz, de az is lehet, hogy már átesett a betegségen vagy a tünetmentes hordozáson. A negatív teszt semmiképpen sem jelenti, hogy nem fertőzőképes. De a pozitív teszt sem jelenti azt biztosan, hogy fertőz.

Negatív COVID PCR és COVID antigén teszt birtokában a mintavétel pillanatában tehát kisebb eséllyel vagyunk fertőzőek, de ez ne jelentsen hamis biztonságot. A COVID antitest teszt nem mond semmit a fertőzőképességről.

Ki a kontakt?

Ki fertőződhet meg? Ki számít szoros kontaktnak?

Szoros kontaktnak számít az, aki fertőzőképes emberrel fizikai kontaktusba került (például kézfogás, ölelés) vagy egy légtérben legalább 15 percen át 1,5 méteren belül tartózkodott.

Ugyanígy szoros kontaktnak minősül, aki fertőzőképes emberrel egy háztartásban él. Ugyanígy szoros kontaktnak minősül, aki olyan egészségügyi vagy szociális intézményben dolgozó vagy bennfekvő, ahol járvány van. A jogszabály ezt a két utóbbi esetet nem nevezi szoros kontaktnak, viszont hasonló szabályok vonatkoznak rájuk.

Például szoros kontakt az, akinek az egy háztartásban élő hozzátartozója pozitív lett. Például szoros kontakt az, aki egy másnap tünetessé váló emberrel legalább 15 percig együtt ebédelt. Például kontakt az, akit egy napja hazaengedtek a kórházból, de kiderült, hogy az osztályon többen COVID-pozitívak lettek.

Ha maszkot viseltem, akkor is szoros kontakt lehetek?

Erre külön nem tér ki a jogszabály. De azt feltételezhetjük, hogy ha a szoros kontaktus során mind a fertőzőképes ember, mind a kontakt személy végig, egy pillanat kivétele nélkül az orrot és szájat is takaró maszkot szabályosan viselt, akkor a fertőzés esélye olyan kicsi, mint a nem szoros kontaktok esetén. A kontaktkutatás a hatóság feladata, ezt a körülményt valószínűleg ők is figyelembe fogják venni.

Ki az, aki kontakt, de nem szoros kontakt?

Mindenki kontakt, aki a COVID betegséget okozó vírussal találkozott. Ha nem érvényesek rá a szoros kontakt feltételei, akkor nem szoros kontakt.

Például nem szoros kontakt az, aki összefutott egy fertőzőképes barátjával, nem fogott vele kezet és öt percen át beszélgetett vele. Például nem szoros kontakt, aki egy boltban 10 percig egy fertőzőképes ember mögött állt sorban. Például nem szoros kontakt, aki egy közlekedési eszközön utazott egy fertőzőképes emberrel.

Mit csináljak, ha kontakt vagyok?

Aki szoros kontakt, az járványügyi megfigyelés alá kerül. Ez azt jelenti, hogy haza kell menni, izolálni kell magát, és az otthonát 10 napon át nem hagyhatja el. A megfigyelés ideje alatt figyelje, hogy a COVID-ra utaló tünetek (láz, köhögés, gyengeség, ízérzés- és szaglásvesztés hasmenés stb.) jelentkeznek-e. Hatósági mintavételt nem fognak számára előírni.

Aki nem szoros kontakt, annak csupán annyi a feladata, hogy a kontaktustól számított 10 napig figyelje magát, hogy esetleg megjelennek-e nála is a tünetek. Elkülönítés nem szükséges.

Szabadulhatok-e 10 napon belül a járványügyi megfigyelés alól?

Igen. Két negatív COVID PCR teszt esetén, ha a teszteket a tünetek kezdetét követően legalább 4 nappal kezdik, a két teszt között pedig legalább 48 óra, de legfeljebb 5 nap telik el. Vagyis a 4. és a 6. napon vett mintával lehet a leghamarabb, akár 6 nap alatt mentesülni a megfigyelés alól. De ugyanúgy felszabadíthat az 5. és 7. napon, vagy éppen a 4. és 8. napon vett minta, és így tovább. A mintavétel kedvéért a lakást el lehet hagyni.

Hol tudok COVID tesztet csináltatni?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján van egy jól használható térkép és lista. Azon könnyedén ki lehet választani a lakóhelyhez legközelebbi tesztállomást.

A szabályok az egész háztartásra vonatkoznak?

A szabályok mindenkire egyénenként vonatkoznak. Tehát nem az egész háztartásra. Természetesen ha a háztartásban van egy pozitív beteg, akkor mindenki más kontaktnak minősül és ezért senki sem hagyhatja el a lakást. De például ha valaki egy háztartásban szoros kontakt, attól még a többiek kijárhatnak, rájuk nem vonatkozik a járványügyi megfigyelés. A kontakt tüneteinek esetleges megjelenésével aztán minden változik, mert onnan kezdve mindenki potenciális kontaktnak számít.

Jár-e táppénz a járványügyi megfigyelés alatt?

Igen, ilyenkor is jár táppénz. Ugyanaz az orvos adja ki ilyen esetben az igazolást, mint egyébként betegség esetén, vagyis a háziorvos.

A munkahelyen történt fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősülhet és utána 100%-os táppénz járhat. Ehhez végig kell járni a megfelelő jogi procedúrát.

Mit csináljak, ha COVID-pozitív vagyok?

Mit csináljon, aki COVID-pozitív, tünetmentes hordozó?

10 napig maradjon otthon. Ha tünetek ezalatt továbbra sem jelentkeznek, akkor 10 nap után folytathatja eddig megszokott életét, ha pedig igen, akkor onnan kezdve a tünetes betegekre vonatkozó szabályok vonatkoznak rá. Az NNK ábrája alapján:

Mit csináljon, aki COVID-pozitív, tünetes beteg?

Enyhe lefolyás esetén kezelje magát otthon és 3 napi köhögésmentes, láztalan állapot esetén leghamarabb 10 nap múlva az NNK ábrája szerint visszatérhet a közösségbe. A COVID otthoni ellátásáról egy másik posztban részletesen írtunk.

Súlyosabb lefolyás esetén forduljon orvoshoz. A közösségbe gyógyulást követően, 2 negatív teszt után térhet majd vissza a kezelőorvosa utasításai szerint.

Speciális kérdések

Ki felelős a fenti szabályok betartásáért?

A bejegyzésben olvasható tanácsok megfelelnek az NNK új koronavírussal kapcsolatos aktuális eljárásrendjének és a szakma szabályainak. Ez alapján járnak el a laborok, háziorvosok, járó- és fekvőbeteg ellátók, szociális otthonok, az NNK és a rendőrség. Ez alapján fognak megkeresni és intézkedni kontaktok, tünetmentes és tünetes fertőzöttek esetén.

A rendszer azonban túlterhelt, ezért a fenti szabályokat MINDENKINEK, ÖNÁLLÓAN is be kell tartani. Csak így lehet kordában tartani a COVID-járványt. Ne várjunk a hatóságokra, hanem a jogszabályoknak és a szakmai szabályoknak megfelelően menjünk elébe az intézkedéseknek.

Egyes munkahelyek a jogszabályokhoz képest szigorúbb intézkedéseket is hozhatnak. Ezek egyedi esetek, a munkáltatóval javasolt ezt mindenkinek egyeztetni.

Az én esetem bonyolultabb…

Nagyon sok kérdést kapok speciális esetekről, amikor a szabályokból nem derül ki egyértelműen, hogy kinek mi a teendője. Tényleg vannak nehezen eldönthető kérdések – főleg az egy háztartásban élőkről és kontaktokról – amikre külön nem tér ki a jogszabály. A hatóság azonban fog valamilyen döntést hozni és a döntés meghozataláig ugyanezt javaslom mindenkinek. A fenti szabályok ismeretében, azokból következtetve intézkedjünk és törekedjünk magunk és mások lehető legnagyobb biztonságára.

Kétes esetben segíthet a háziorvos (akik most az egész országban nagyon túlterheltek) vagy a Népegészségügyi Központ (akik szintén túlterheltek).

El lehet kapni újra a koronavírust?

Sajnos igen. A vírussal való találkozás és gyógyulás után biztosan kialakul a védettség bizonyos időre. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy gyógyultaknál is kialakulhat újra a fertőzés. A védettség tehát nem tart örökké, véges. A legtöbb esetben a feltételezések szerint néhány hónapra kialakul az immunitás. De hogy ezt pontosan mi befolyásolja, hogy kinél válik tartóssá és kinél múlik el, azt sajnos nem tudjuk. Ahogyan azt sem, hogy hogyan lehet ezt a képességet befolyásolni.

Állatok is terjesztik a vírust?

A fertőzések döntő többségéért és a koronavírus okozta világjárvány kialakulásáért az emberről emberre terjedés a felelős. Néhány esetben azonban leírtak állatról emberre terjedést is. A korai eredmények azt mutatják, hogy nyércek és vadászgörények hatékonyan képesek átadni egymásnak is és embernek is a fertőzést. A legkedveltebb háziállatok közül úgy tűnik, hogy a macskák és hörcsögök képesek átadni egymásnak is és embernek is a vírust, habár viszonylag kis eséllyel. A kutyákkal kapcsolatban szintén leírtak emberre való terjedést, de itt még kisebb esélyt feltételeznek a fertőzésre.

Emiatt pozitív vagy gyanús esetben az állatokkal való szoros kontaktust (például együtt alvás, nyállal való találkozás) kerülni kell, de az alapvető ellátást (például etetést) természetesen nem szabad elhanyagolni. Az izoláció betartása mellett pozitív ember háziállatát negatív ember is sétáltathatja. De a legeslegbiztosabb az, ha az állatot el lehet helyezni ez fertőzésmentes ismerősnél vagy barátnál.

Hol tudok tájékozódni?

Itt a blogon több cikk született már a COVID-ról. Még tavasszal írtuk meg a koronavírus általános jellemzőit orvosi szemmel, írtunk külön a gyerekekről is és tanácsokat orvostanhallgatóknak. Sőt egy érdekes cikk is született Szent Coronáról, a járványok védőszentjéről. A legfrissebb bejegyzések pedig a COVID helyes otthoni ellátásáról szólnak, illetve személyes tapasztalatokról.

További hiteles források:

Magyarul:

Angolul:

Gyógyulás

Mit csináljak, ha meggyógyultam?

A szabályok betartása mellett a gyógyulást követően bátran vissza lehet térni a közösségbe. A teljes fizikai terhelést (fizikai munkát és sportolást) lassan, fokozatosan, néhány hét alatt javasolt a korábbi szintre újraépíteni.

A gyógyultak antitestjeit tartalmazó vérplazmát a súlyos esetek gyógyítására fel lehet használni. Plazmát adni 3 hét tünetmentesség után szabad. És nemcsak szabad, hanem a betegek kedvéért javasolt is. A jelentkezés feltételei elérhetőek az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján itt. Plazmát adni nagyobb városokban lehet, az útiköltséget megtérítik. Bővebb információ a plazmaadás helyéről itt.

“Meddig fertőz a COVID? Meddig tart a karantén? Kit kell izolálni? Kérdezz-felelek” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Két kérdésem lenne: 1. Mi a véleményed arról az esetről, ha egy egyén pozitív teszttel rendelkezik, tünetmentes. Tizennégy nap után újra pozitív tesztet produkál. Mi a kiút ebben az esetben?
    2. Véleményed szerint létezik tüdőgyulladása láz és köhögés nélkül?
    Te már túl vagy rajta?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük