Attól még, hogy szabad, nem biztos, hogy érdemes – dr. Krizsán Gergely

Attól még, hogy oldódik a kijárási tilalom, nem kell máris kocsmába rohanni. Attól még, hogy megnyitott néhány népszerű turistacélpont, nem kell máris odautazni. És attól még, hogy egyszer le fogjuk győzni a COVID járványt, nem kell ugyanazt az életvitelt folytatnunk, mint régen. Korábban már több ízben írtunk az új koronavírus járványról. Kedvenc klinikai mikrobiológusunk, dr. Krizsán Gergely ismét megosztja gondolatait az óvintézkedések kezdődő oldásával kapcsolatban.

Woman Holding Sign Stop COVID
Stop COVID

Korlátozni egyre jobban fáj, de muszáj

Továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy 2020. június előtt NEM LENNE CÉLSZERŰ jelentős mértékben enyhíteni a korlátozásokon. Noha egyre növekszik a gazdasági és a pszichológiai nyomás a nyitás irányába, a járvány újbóli fellángolása biztosan nagyobb károkat okozna, mint egy „csupán” fokozatosan, lépésről-lépésre és nem hirtelen, teljes mértékben „újraindított” gazdaság. A két ellentétes hatás (ti. a gazdaságilag szükségszerű nyitás és a járványügyi szempontból alapvető fontosságú korlátozások) közötti kényes egyensúly megtalálása igen nehéz feladat, melynek során folyamatosan alkalmazkodnunk kell a térben és időben változó körülményekhez. Május után is csak fokozatosan, a folyamatosan gyűjtött tapasztalatok fényében lehet folytatni a visszarendeződést a járvány előtti állapotba.

Szabad, de nem érdemes

Fontos szem előtt tartani, hogy bizonyos korlátozások feloldása NEM JELENTI AZT, hogy az így újra megnyíló lehetőségekkel (azonnal) élnünk is kell! Hiába válnak ismét elérhetővé bizonyos úti célok, ez nem jelenti azt, hogy oda mindenképpen és azonnal el is kell utaznunk. Ez nem csak a külföldi, hanem belföldi utazásokra is érvényes. A sűrűn lakott és/vagy látogatott helyek kerülése továbbra is javasolható.

A második hullám ellen is dolgozunk

Bár a járványügyi helyzet Magyarországon jelenleg kedvezőnek látszik és a járványgörbe a legtöbb európai országban is telítésbe látszik átmenni, még a korlátozások megfontolt és fokozatos feloldása esetén is FENNÁLL A LEHETŐSÉGE annak, hogy a fertőzöttek számának növekedése ismét felgyorsul. Remélhető azonban, hogy még ha ez be is következik, súlyossága nem éri el a járvány kezdetén tapasztalt mértéket. Helyes azonban egyéni, nemzeti és nemzetközi szinten is számolni ezzel a lehetőséggel és felkészülni rá (intézkedési tervek készítésével, a helyzet folyamatos és szoros követésével illetve tartalékkapacitások kiépítésével).

Tartósan is maradhat

Igen összetett kérdéskör az is, hogy vajon VALÓBAN SZÜKSÉGES-E visszatérni a járvány kialakulása előtti életmódhoz? Személyes véleményem szerint NEM, hanem ezt a rendkívüli helyzetet éppen mindennapi életünk és szokásaink áttekintésére és végiggondolására lenne érdemes felhasználnunk, hogy megtehessük a szükséges lépéseket és változtatásokat egyéni, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt.

A maszk használata, a szükséges távolságtartás, a higiénés rendszabályok betartása és a rizikócsoportokba tartozók, így az idősek és a (krónikus) betegek védelme ugyanúgy ALAPVETŐ FONTOSSÁGÚ, mint eddig. Kifejezetten helytelennek tartom a helyzet és az intézkedések kizárólag politikai szempontok mentén történő megítélését. A fentieken kívül pedig a pánik kerülése, továbbá a higgadtság, a fegyelem és a JÓZAN ÉSZ megőrzése, illetve visszaállítása továbbra is javasolt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük