Eltelt egy hét – minden a koronavírusról – dr. Krizsán Gergely mikrobiológus

Három részes sorozatunkban már megemlékeztünk a koronavírus általános jellemzőiről, a vírus terjedésének sajátosságairól és a vírussal kapcsolatos teendőkről. Az első cikk óta eltelt egy hét, megérkezett a vírus Magyarországra is, mi pedig újabb ismeretekkel gazdagodtunk. Ez a cikk a legfrissebb tudnivalókról szól. A múlt héten is, és most is Dr. Krizsán Gergely, a University Hospital Kerry (Tralee, Ír Köztarsaság) klinikai mikrobiológus szakorvosa, a Semmelweis Egyetem korábbi oktatója van a segítségünkre. Az ő vendégírása következik tudományos tényekre alapozva a legfrissebb ismeretekről. A javasolt teendők frissített listája itt olvasható.

A vírus kimutatása

A vírus jelen ismereteink szerint 1-2 nappal a tünetek kialakulása előtt mutatható ki felső légúti mintákból és akár 2 hétig is KIMUTATHATÓ marad a tünetek kialakulása után. Ez azonban függ a beteg immunrendszerétől és a betegség lefolyásától is. Gyermekekben akár 22 napig is kimutatható marad a vírus. Széklettel akár 4-5 hétig is ürülhet, ami szintén a higiénés rendszabályok fontosságára hívja fel a figyelmet. Fontos, hogy a kimutathatóság nem jelent automatikusan fertőzőképességet is, utóbbi megítélése még további vizsgálatokat igényel.

Az állatokkal továbbra is óvatosan

Az állatok szerepét egyelőre NEM IGAZOLTÁK a fertőzés közvetlen átvitelében, azonban testükön hordozhatják és így potenciálisan terjeszthetik a vírust. Ezért a megfelelő higiénés intézkedéseket tartsuk be az állatokkal való találkozás során is (ez egyébként is javasolt!).

Gyorsteszt nincs

Önmagában a klinikai kép alapján NEM LEHET diagnosztizálni a COVID-19-et. A mellkasi röntgen- és CT-felvétel nem specifikus, de segíthet a differenciáldiagnosztikában. Az utazási anamnézis, igazolt fertőzött személlyel való kontaktus esetén kialakuló légúti fertőzés és/vagy láz esetén (de most már ezek hiányában is!) gondolni kell rá. Betegágy melletti gyorsteszt egyelőre NEM áll rendelkezésre.

Laborvizsgálat van

A MAGÁNLABOROKBAN történő teszteket pozitív eredmény esetén automatikusan elküldik megerősítésre a Nemzeti Népegészségügyi Központba és haladéktalanul megkezdődnek a szükséges járványügyi intézkedések. A magánúton végzett negatív eredményű tesztek azonban veszélyesek is lehetnek, mivel szakorvosi vélemény hiányában egy túl korán (a lappangási időszak elején) vagy csupán egyszer levett minta negatív eredménye hamis biztonságérzetet teremthet, hiszen azt a benyomást kelti, hogy az adott személy nem fertőzött. Egy később levett minta már adhat pozitív eredményt, ám mindeközben a vizsgált személy már továbbadhatta a kórokozót. A SZAKORVOSI VÉLEMÉNY tehát minden esetben kiemelkedően fontos!

Kísérleti fázisú kezelések vannak

Jelenleg nincs jóváhagyott és a mindennapi gyakorlatban is használható vírusellenes szer az „új koronavírus” ellen. Súlyos esetekben a következő szerek JÖHETNEK SZÁMÍTÁSBA a kezelésben: a maláriaellenes chloroquin (tabletta) és hydroxychloroquin (tabletta), a HIVellenes lopinavir/ritonavir (tabletta) és az ebolaellenes remdesivir (intravénás infúzió), azonban KIZÁRÓLAG szakorvosi javaslat alapján. Jelenleg NEM rendelkezünk védőoltással a fertőzés megelőzésére vagy súlyosságának mérséklésére, azonban világszerte több intézetben is intenzív kutatások folynak a vakcina kidolgozása érdekében. Az antibiotikumok hatástalanok a vírussal szemben, viszont szükségesek lehetnek a másodlagos bakteriális fertőzések kezelésében.

A többi betegség sem alszik

Szintén alapvető fontosságú, hogy a COVID-19 kizárása mellett NE FELEDKEZZÜNK MEG egyéb, már ismerten jelen lévő, valószínűbb és veszélyesebb kórokozókról (és esetlegesen a nem fertőző betegségekről) sem. [Például az influenzáról – a szerk.]

Spring is coming

A koronavírusok jellemzően a hideg és nyirkos időjárást kedvelik, ilyen körülmények között az eddigi vizsgálatok szerint néhány (a felület jellegétől és a körülményektől függően akár 5, egyes források szerint még több) napig fertőzőképesek maradnak a környezetben és tárgyakon, meleg és száraz időben azonban gyorsabban inaktiválódnak. Tehát a tavasz beköszöntével a járványügyi helyzet JAVULÁSA REMÉLHETŐ, igaz, nem minden koronavírus veszít egyformán a fertőzőképességéből melegebb időben.

Erőssége lehet a gyengepontja

Az eddigi tapasztalatok fényében kijelenthető, hogy járványtani szempontból a legnagyobb gondot a fertőzés nagy TERJEDÉSI SEBESSÉGE jelenti, ami az eddigi kutatások szerint SARS-CoV-2-nak a fogékony emberi sejtekhez történő rendkívül hatékony kapcsolódási mechanizmusának tulajdonítható. Ez a mechanizmus azonban vírusellenes szerek támadáspontja is lehet majd.

Lapítani a görbét

Az egészségügyi ellátás szintjén a LEGFŐBB PROBLÉMA a szükséges eljárások megszervezésének és foganatosításának erőforrás-igénye és az egészségügyi rendszerek várható még további túlterhelődése, amely révén késedelmet szenvedhet a súlyos (fertőző és nem fertőző) betegek ellátása (akár COVID-19, akár egészen más a diagnózis). Ha sikerül az ellátandó betegek száma – idő függvény görbéjét “lelapítani”, azaz (akár még változatlan teljes betegszám mellett is) időben egyenletesebben elosztani az orvosi vizsgálatokat és kezeléseket, akkor kisebb eséllyel terhelődik túl az egészségügyi ellátórendszer.

Hagyjunk másnak is WC-papírt

Ugyanez igaz azonban minden egyéb ellátórendszerre és szolgáltatásra is. A hatalmas készletek felhalmozásával és a boltok kifosztásával kapcsolatosan néhány megjegyzés:

a) A felhalmozás önmagában még nem jelent felkészültséget a tartósabb otthonmaradásra!

b) Amennyiben például a lakosság egyik fele felvásárolja a teljes kézfertőtlenítő-készletet és a lakosság másik felének nem jut (egy ideig), akkor a lakosság ezen másik fele nagyobb eséllyel fertőződik és betegszik meg és adja tovább a kórokozót másoknak, beleértve a lakosság már említett egyik felét is. Hasonlóképpen minden készlet kifosztása súlyos veszélyeket rejt magában!

c) Embertársaink (akár teljes) megfosztása a felkészülés lehetőségétől erkölcsileg is súlyosan kifogásolható!

Ésszel, óvatosan

KERÜLJÜK a helyzet politikai célokra történő felhasználását, ami már eddig is sok kárt okozott! Hasonlóképpen ártalmas és büntetendő az álhírek és rémhírek terjesztése és a pánikkeltés, amiben a különféle médiumok és nem szakmabeli személyek megnyilvánulásai is jelentős szerepet játszanak. A fentiekből eredő káros hatásokat nevezhetjük a vírus „indirekt patogenitásának” is. A fertőzöttek illetve a karanténban lévők személyes adatainak nyilvánossá tétele egyik országban sem történik meg és ez nem is szükséges. A szakmai irányelvek és intézkedések minden országban szinte napról-napra változnak az új információk és az újonnan kialakuló helyzetek fényében.

A WHO 2020. március 16-án írt, 56-os számú HELYZETJELENTÉSÉNEK adatai: 167511 igazolt eset, ebből 81077 Kínában, 86434 egyéb országokban (151 érintett ország). Kínában 3218 haláleset (3,97 %-os halálozás, minimálisan növekedett), egyéb országokban 3388 haláleset (3,92 %-os halálozás, kétszerésére növekedett az esetek számának növekedésével, így közelíti a Kínában tapasztalt értéket). A globális halálozási arány 3,94 %. Fontos tanulság azonban, hogy Kínában, Hupej tartományon kívül a halálozás sokkal alacsonyabb (0,8 %), ami a hatékony járványügyi és egészségügyi intézkedések fontosságára hívja fel a figyelmet. Kínában igen kevés új esetet regisztrálnak (29 új eset), tehát remélhető, hogy sikerült megállítani a vírus további terjedését, azonban Európában jelenleg exponenciális a növekedés: a legsúlyosabb a helyzet Olaszországban (24747 eset), Spanyolországban (7753 eset), Franciaországban (5380 eset) és Németországban (4838 eset). Dél-Koreában mindeddig összesen 8236 esetet regisztráltak, de az új esetek száma csökkenni látszik (74 új eset). Jelentős góc található még Iránban (14991 eset), ahol az új esetek száma egyelőre még mindig magas (2262 új eset). Az Amerikai Egyesült Államokban mindeddig összesen 1678 esetet regisztráltak. Magyarországon mindeddig összesen 39 [publikációig 50 – a szerk.] esetet regisztráltak és 1 haláleset történt. Igen valószínű, hogy jelentős számú fertőzött személyről (akik vagy teljesen tünetmentesek maradnak vagy csak enyhe tüneteik vannak) nem tudunk, mivel nem fordulnak orvoshoz. Így a halálozási arány nevezője (összes fertőzés) a jelenleg ismertnél vélhetően nagyobb, azaz a halálozási arány a jelenleg ismertnél vélhetően kisebb. Igen fontos tudni, hogy a halálozási arány 50 éves korig nem haladja meg a 0,4 %-ot, az 50- 60 éves korcsoportban 1,3 %, 60-70 év között 3,6 %, 70-80 év között 8 %, míg 80 év fölött 14,8 %.

dr. Krizsán Gergely, az orvosi mikrobiológia szakorvosa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük