Teendők a járvány kitörése után – dr. Krizsán Gergely mikrobiológus

Három részes sorozatunkban már megemlékeztünk a koronavírus általános jellemzőiről, a vírus terjedésének sajátosságairól és a vírussal kapcsolatos teendőkről. Az első cikk óta eltelt egy hét, megérkezett a vírus Magyarországra is, mi pedig frissítettük a javasolt teendők listáját. A múlt héten is, és most is Dr. Krizsán Gergely, a University Hospital Kerry (Tralee, Ír Köztarsaság) klinikai mikrobiológus szakorvosa, a Semmelweis Egyetem korábbi oktatója van a segítségünkre. Az ő vendégírása következik tudományos tényekre alapozva. A legfrissebb ismeretek itt olvashatók.

A következő tanácsokat érdemes megfogadni:

Kéz- és arcmosás

a HIGIÉNÉS RENDSZABÁLYOKAT tartsuk be, különös tekintettel a kézhigiénére: rendszeresen mossuk meg kezünket szappannal és folyóvízzel (legalább 20 másodpercig) vagy fertőtlenítsük kezünket alkoholos kézfertőtlenítővel, továbbá mossuk meg arcunkat is szappannal és folyóvízzel. A gyakoribbá váló kézmosás/kézfertőtlenítés kiszáríthatja a kéz bőrét, ezt pl. hidratáló krémekkel érdemes kezelni, mert a bőrön kialakuló apró repedések vagy sebek kedveznek valamennyi kórokozó megtelepedésének.

Felületek tisztítása

Otthonunkat tartsuk tisztán és szellőztessük rendszeresen, a gyakran használt vagy megérintett felületeket rendszeresen TISZTÍTSUK MEG, beleértve az ajtókilincseket, a mobiltelefonokat és a gyermekek játékait is. [A ruhákat moshatjuk speciális fertőtlenítő szerrel – a szerk.]

Saját evőeszköz

Használjunk SAJÁT evőeszközöket, amelyeket használat után azonnal mosogassunk el.

Kerüljük a tömeget

KERÜLJÜK A TÖMEGET, a zárt és/vagy zsúfolt helyeket és a közös használatú tárgyakat; mellőzzük a kézfogást, puszit és ölelést, továbbá saját szemünk, arcunk és szánk érintését.

Tartsunk távolságot

Egymástól tartsunk legalább 2 m TÁVOLSÁGOT.

Tüsszentés a könyökhajlatba

Tüsszentsünk könyökhajlatunkba (és nem kézbe vagy a levegőbe!) VAGY papírzsebkendőbe (amelyet azonnal dobjunk szemetesbe!).

Mindenhol jó, de legjobb otthon

Az utazásokat és a személyes találkozókat mondjuk le vagy halasszuk el, belföldön és külföldön egyaránt, sőt csak halaszthatatlan esetben hagyjuk el otthonunkat, egyébként MARADJUNK OTTHON, rokonainkkal és barátainkkal lehetőség szerint csak telekommunikáció útján tartsuk a kapcsolatot.

Tájékozódjunk

TÁJÉKOZÓDJUNK rendszeresen megbízható forrásokból és hiteles szakemberektől, beleértve szükség esetén az illetékes hatóságokat és a nemzeti információs vonalakat is.

Maradjunk erősek, egészségesek

ERŐSÍTSÜK immunrendszerünket: étkezzünk és éljünk egészségesen, gondoskodjunk vitaminpótlásról és megfelelő folyadékbevitelről, fogyasszunk elegendő folyadékot.

Legyen otthon minden, amire szükség lehet

KÉPEZZÜNK tartalékot tartós élelmiszerekből, tisztító-, fertőtlenítő és tisztálkodási szerekből, de csak reális keretek között!

Védjük az időseket!

VÉDJÜK a leginkább veszélyeztett korcsoportba tartozókat, vagyis AZ IDŐSEKET: csökkentsük minimálisra a velük történő személyes találkozókat és lehetőség szerint ne ők vigyázzanak a kisgyermekekre, ugyanakkor szükség esetén segítsük őket.

Ismerjük fel, ha baj van

Ha akut légúti TÜNETEKET ÉSZLELÜNK magunkon (köhögés, légszomj, láz) és fennáll utazási előzmény az érintett területekre vagy kontaktus igazoltan fertőzött személlyel a tüneteket megelőző 14 napon belül (azonban most már ezen kritériumok hiányában IS fennállhat COVID-19!), akkor NE menjünk el se háziorvosunkhoz, sem egészségügyi intézménybe, sem pedig közösségbe, HANEM telefonon beszéljük meg a szükséges teendőket háziorvosunkkal vagy a területileg illetékes ügyeletes orvossal. Ilyenkor különösen fontos, hogy tartsunk távolságot másoktól és viseljünk sebészeti maszkot (azért, hogy csökkentsük a vírus átadásának kockázatát).

Fontos elérhetőségek

Ezen kívül a Nemzeti Népegészségügyi Központ is bármikor hívható a 06 80 277 455 és a 06 80 277 456 telefonszámokon. További elérhetőségek: emailcím: koronavirus@bm.gov.hu, honlap: https://koronavirus.gov.hu/, Facebook oldal és messenger: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/.

Mint mindig, őrizzük meg a józan eszünket

A fentieken kívül pedig a pánik kerülése, továbbá a higgadtság, a fegyelem és a JÓZAN ÉSZ megőrzése illetve visszaállítása.

Dr. Krizsán Gergely az Orvosi Mikrobiológia szakorvosa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük