A COVID kezelése a kórházban – mit fognak tenni?

Milyen kezelést kap, aki COVID miatt kórházba kerül? Mit tudnak vele kezdeni? Milyen esetben van szükség kórházi kezelésre? Ez a cikk nem egy szakmai protokoll, hanem egy kapaszkodó azoknak, akik kórházba kerülnek, vagy akinek hozzátartozójuk kórházba kerül. Egy segítség, hogy el lehessen képzelni, mi gyógyít a falak mögött, ahová csak védőruhában lehet bejutni.

A COVID sok esetben tünetmentes vagy enyhe tünetekkel jár. Ilyenkor otthon is kezelhető, ahogy erről korábban már írtam. Én sem mentem kórhazba, amikor elkaptam. Az esetek egy kisebb részében azonban súlyos lefolyású és kórházi ellátást igényel. De hogyan kezelik a COVID-ot a kórházban? Mivel több az otthoni kezelésnél?

1. Alapos monitorozás

A kórhazba kerülő betegeket mindenekelőtt folyamatosan figyelik. Minden nap megmérik a COVID esetén nagyon fontos oxigén-szaturációt, ami a legegyszerűbb jele az állapot súlyosságának. Ezen felül természetesen minden nap megmérik a vérnyomását, pulzusát is betegnek. Ugyanígy megmérik a társbetegségeinek megfelelő paramétereit is, mint például a vércukrot. A tüdőről pedig Röntgen- vagy CT-vizsgálatot is tudnak kérni, hogy megállapítsák a tüdőgyulladás mértékét. A betegeket folyamatosan ellenőrzi az egészségügyi személyzet (az orvosok és a nővérek) és észreveszik, ha romlik az állapotuk.

2. Oxigén

COVID tüdőgyulladás esetén a legalapvetőbb kezelés az oxigén. Nehézlégzés vagy romló oxigénszaturáció esetén mindenki kap oxigént. Vannak, akiknek a nap folyamán csak rövidebb ideig kell oxigént kapni, másoknak éjjel-nappal. Abban is van különbség, hogy milyen formában áramlik a gáz a beteg tüdejébe. Enyhébb esetben orrszondán keresztül adjuk az oxigént, amit szükség esetén arcmaszkra, illetve rezervoáros maszkra lehet cserélni. Ha ez sem elég, innen is tovább lehet még lépni, de ahhoz már intubálásra és intenzív osztályos kezelésre van szükség.

3. Lázcsillapítás, vitaminok, köhögéscsillapítás

Az otthon is elérhető, egyszerű, de COVID esetén fontos tüneti kezelést a betegek a kórházban is megkapják. Kapnak vitaminokat, csillapítják a lázukat és fájdalmukat, enyhítik a köhögést és más tüneteket. Ha otthon valaki bizonytalan is lenne ezekben, a kórházban biztosan megkapja, amire szüksége van.

4. Szteroid

A szteroidok gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerek. A szervezet a koronavírus okozta gyulladásos reakcióját csökkentik. Így segítik a tüdőben az oxigenizációt és könnyítik a légzést. Hatásuk egyértelműen bizonyított COVID esetén.

5. Antibiotikumok

Attól még, hogy a COVID ellopja a showt a többi betegség elől, a baktérium okozta tüdőgyulladás ugyanúgy fertőzhet. Sőt. A COVID egyik veszélye a bakteriális felülfertőződés, vagyis hogy egyszerre jelentkezik valakinél a COVID és baktérium okozta tüdőgyulladás. Erre kaphatnak megelőzésként és szükség esetén kezelésként antibiotikumot a betegek.

6. Antivirális szerek

Bármit is ír a sajtó, a COVID ellen egyértelműen, minden esetben hatékony vírusellenes szer nincs. Ennek ellenére vannak szerek, amelyek bizonyos esetekben működhetnek COVID esetén. A kórházban ez is rendelkezésre áll és alkalmazzák is COVID betegeken. Mindenkinek egyéni döntés alapján azt a szert, amely az állapotában a leghatásosabb.

7. Társbetegségek kezelése

A COVID okozta oxigénhiány (hypoxia) a szervezet minden sejtjét megviseli. Ezért talán nem meglepő, ha a fennálló betegségek is rosszabbodhatnak ilyenkor. Felborulhat a vérnyomás, a vércukor-háztartás, a romló oxigénellátás miatt romolhat a szív, máj, vese funkciója. Az agyi hypoxia ugyancsak tünetekkel járhat: tudatzavarhoz vezethet vagy súlyosbíthatja a fennálló betegségeket, például a dementiát. Ha a beteg már kórházban van, akkor ezeket a tüneteket is észreveszik és gyógyítják.

8. Trombózis-profilaxis

A tartósan ágyban fekvő betegek a kevés mozgás miatt ki vannak téve a vérrögképződés, vagyis trombózis kockázatának. A vérrög (trombus) ráadásul akár el is szabadulhat és embóliát okozhat, tipikusan a tüdőben, tovább rontva a légúti tüneteket. A COVID-ot okozó koronavírus ráadásul trombogén, vagyis fokozza a trombózis kockázatát. Ezért a COVID-betegek gyakran trombózis-profilaxisban, vagyis a vérrögöt megelőző kezelésben részesülnek. Sőt bizonyos esetekben javaslatot és receptet kapnak a terápia otthoni folytatására is.

9. Intenzív osztály

A kórházi bennfekvés és az alapos monitorozás (l. 1. pont) azzal az előnnyel is jár, hogy a betegek időben juthatnak a legmagasabb szintű ellátáshoz, vagyis az intenzív osztályos kezeléshez. A kórházi kezeléshez hasonlóan talán ijesztően hangzik az intenzív, de akinek a légzése elégtelenné válik, azt az intenzív osztályon tudják a legjobban kezelni.

És hogy mi történik ezután? Az intenzív osztályon jó eséllyel el fogják altatni a beteget. Ez egyrészt minimálisra csökkenti a beteg oxigén-igényét, másrészt pedig lehetővé teszi az intubálást. Az intubálás egy cső – a tubus – légcsőbe vezetését jelenti, amin keresztül a leghatékonyabban lehet biztosítani a oxigén-ellátást és lélegeztetést. Az altatáson és mesterséges lélegeztetésen kívül az intenzív osztályon fekvő betegek megkapnak minden más kezelést is, ami a súlyos COVID-tüdőgyulladásban és a társbetegségek tekintetében hatékony lehet.

10. Mit kaphatnak a betegek kívülről?

Kórházban lenni megpróbáltatást jelent mind a betegnek, mind a családnak. Különösen igaz ez, amikor járványügyi okokból még látogatási tilalom is van.

A tilalom azonban nem jelenti a kapcsolattartás teljes hiányát. Be lehet vinni telefont, amin keresztül kapcsolatot lehet tartani a családdal. Bátran fel lehet hívni az osztályt és a kezelőorvosokat is, még akkor is, ha sok helyen csak sokára veszik fel a telefont a túlterheltség miatt. Csomagot is lehet bevinni – erre minden osztályon kidolgoztak valamilyen biztonságos módszert, hogy a fertőzést elkerüljék. A súlyos állapotú betegeket pedig személyesen is meg lehet látogatni védőruhában, külön engedéllyel.

Ezeket a kapcsolattartási formákat pedig nemcsak lehet, hanem kell is használni. Legalább annyit jelenthet egy beteg, magányosan kórházban fekvő embernek, mint a gyógyszerek.

Itt a blogon több cikk született már a COVID-ról. Még tavasszal írtuk meg a koronavírus általános jellemzőit orvosi szemmel, írtunk külön a gyerekekről is és tanácsokat orvostanhallgatóknak. Sőt egy érdekes cikk is született Szent Coronáról, a járványok védőszentjéről. A legfrissebb bejegyzések pedig a COVID helyes otthoni ellátásáról, személyes tapasztalatokról, és a COVID terjedéséről, az izolálás és a szabályok betartásáról szólnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük