Ötnapos spagettit evett, meghalt. Miféle baktérium ez?

Egy brüsszeli diák spagettit főzött a kollégiumában. Mint oly sokszor korábban, most is több napra előre gondoskodott magáról. Az ételt azonban nem tette hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten hagyta öt teljes napon át. Nem tudhatta, hogy ezzel ideális körülményt teremtett egy veszélyes baktériumtörzs szaporodása és toxin-termelése számára. Amikor jól lakott, már késő volt. A szülei találtak rá.

Életveszélyes makaróni

Egy 20 éves belga diák főzött egy adag spagettit. Az ételt öt napon át szobahőmérsékleten hagyta, majd paradicsomszószt készített hozzá és megette. Rögtön ezután sportolni indult, de fél óra után rosszul érezte magát és hazatért. Hányingere, hasfájása és fejfájása volt. Órákon át hányt és két alkalommal hasmenése is volt. Gyógyszert nem vett be, orvost nem keresett. Lefekvés előtt sok vizet ivott, aztán éjfél után lefeküdt és elaludt.

Reggel nem kelt fel, a szülei pedig aggódni kezdtek. 11 órakor mentek be a szobájába, de ekkor már halott volt. A hatóság hajnali 4 órára állapította meg a halál beálltát. Éppen 10 órával a spagetti elfogyasztása után.

A cikkhez készült képet én készítettem. Ritkán történik ilyen, de a lábasban maradt makaróni már három napja állt kint a konyhánkban. Az edény aljáról hiányzó három szem makaróni baljós véget sejtet. A hanyagul letörölt főzőlap és a csempére száradt, hosszú árnyékot vető ételmaradék csak fokozza a feszültséget. A lábas elmosódott nyele pedig tovább bizonytalanítja a megfigyelőt. A ki tudja miért otthagyott, piros pöttyös kancsó kevés, hogy feloldozást adjon, inkább maga is újabb kérdéseket vet fel. Mi végre ettem bele a háromnapos száraz makaróniba?

A hatósági boncolás a máj centrolobularis elhalását, epepangást, hasűri folyadékot, heveny szívelégtelenség jeleit és teljes falra terjedő foltos vastagbélelhalást írt le. A halál pontos okát ezzel nem tudták megállapítani, ezért további vizsgálatokat végeztek. A halál körülményeire tekintettel tovább vizsgálták a holttestet és a paradicsomszószos spagetti maradékát.

A székletből Bacillust cereus tenyészett ki, amit aztán megtaláltak a spagettiben is (de a paradicsomszószban nem). A Bacillus cereus egy tipikus ételmérgezést okozó, rizsben és tésztában gyakran kimutatható baktérium. Törzsei kétféle humán megbetegedést szoktak okozni: a cereulid-toxin-termelő törzsek okozta hányásos kórképet, illetve más törzsek okozta hasmenéses kórképet. Bár a baktérium jobban szeret kicsit melegebb hőmérsékleten szaporodni, a toxintermelésnek a szobahőmérséklet kedvez leginkább. Nem csoda, hogy a Bacillus cereus okozta betegséget fried rice disease-nek (pirított rizs betegségnek) is hívják a szobahőmérsékleten tárolt, ételmérgezést okozó ételek után.

Valószínűleg a 20 éves fiú esetében is a Bacillus cereus lehetett a halál oka. A májkárosodás és a bélelhalás együttesen okozhatták a halálát. De hogy mi okozhatta ezt a szokatlanul fulmináns lefolyást, azt a további vizsgálatok sem tudták megállapítani.

Miután a cikket elolvastam, felálltam, lefényképeztem a makarónit, és kidobtam.

Az esetet a Journal of Clinical Microbiology szaklapban publikálták, és az iflscience.com szemlézte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük