Van már Semmelweisen végzett orvos, aki egy hete jól van az oltás után

A karácsony talán legizgalmasabb híre, hogy Magyarországra is megérkezett az első adag COVID elleni vakcina. Az első oltásokat már meg is kapták az egészségügyi dolgozók karácsony másnapján. Kaliforniában néhány nappal korábban kezdődött az oltási program, így a Semmelweisen végzett dr. Eliane Coffler már december 20-án megkapta a vakcinát. Az amerikai vírushelyzetről és személyes élményeiről kérdeztem, eddig köszöni, jól van.

Dr. Eliane Coffler megkapta a Pfizer/BioNTech COVID elleni védőoltását
Dr. Eliane Coffler megkapta a Pfizer/BioNTech COVID elleni védőoltását

dr. Eliane Coffler 2017-ben végzett a Semmelweis Egyetem általános orvosi karának angol nyelvű programján. A diploma megszerzése után Kaliforniában, Palm Springsben lett belgyógyász rezidens. A világjárvány kitörése óta a COVID-betegek ellátásában is részt vesz. Az elsők között kapta meg a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját.

Ahogy beszélgettünk, egyre több hasonlóságot fedeztünk fel abban, ahogy a COVID alakította az életünket, és ahogyan gondolkodunk a járványról és a vakcináról.

Elsőre ijesztő volt

Néhány hónappal ezelőtt érkeztek az első komolyabb eredmények a COVID vakcinákat fejlesztő cégektől. Rengeteg hírt és tanulmányt olvastam akkor különböző kísérletekről, várható hatásosságról és mellékhatásokról. A közvéleményt, és az én véleményemet is az információhiány és a bizonytalanság uralta. Az elutasított engedélyek és olykor ellentmondásos hírek gyanakvással és félelemmel töltöttek el.

dr. Coffler (avagy ahogy még az egyetemi évek alatt megismertem, Eli) egész hasonlóan érzett. Az elején ugyanis ő is inkább kételkedett, és a kollégáin is ugyanezt érezte. Mindenki próbált minél több információhoz jutni, hogy aztán döntést hozzon róla, hogy kér-e vakcinát vagy sem. Aztán azzal, hogy egyre több biztató hír érkezett a Pfizer és BioNTech vakcinájáról, fokozatosan eloszlottak a kételyei. Az eredmények azt mutatják, hogy már az első oltás után 52%-ban kialakul a védettség, a második után pedig már 95%-ban, miközben az oltás biztonságosnak bizonyul.

A legjobbkor jött a vakcina

A kórházat, ahol Eli dolgozik, éppen most érte el egy újabb nagyobb megbetegedési hullám. Az intenzív osztályuk majdnem tele van, és az általános COVID-osztályon is egyre kevesebb a hely. Az ágyak számát még tudnák növelni, de a betegeket ellátó egészségügyi személyzet létszámát már nem tudják bővíteni.

Amikor ebben az állapotban megérkezett a vakcina, végre lett valami kész, kézzel fogható dolog, ami megállíthatja a vírust, és ami mellett el lehetett köteleződni. Végre felcsillant a remény, hogy vége lehet a járványnak, meséli Eli. Így ő is és a kollégái is sokkal nagyobb biztonságban vannak munka közben, és úgy érzik, a családjaikat is jobban meg tudják védeni, ha egy műszak után találkoznak velük.

Teljesen átérzem ezt. Amikor a kórházban, a kollégáim között, a családtagjaim között, a barátaim között látom a betegeket, teljesen elbizonytalanodom és néha tehetetlennek érzem magam. Nekem nagyon sok beteg volt a környezetemben, és sajnos olyanok is voltak, akik áldozatául estek a járványnak. És eddig nem állt rendelkezésre olyan szer, ami teljesen legyőzhetné a COVID pandémiát. Most viszont, hogy megérkezett a vakcina, végre felcsillant a remény. Nagyon várom, hogy vége legyen az egésznek!

Csak a karja fájt

A kórházban, ahol dolgozik, minden dolgozó kapott egy tájékoztatót az érkező Pfizer vakcináról és az oltás menetéről a kórházban. Aztán mindenkit egyesével is megkerestek, hogy időpontot egyeztessenek vele. Szinte mindenki kérte az oltást. Decemeber 20-án Eli is megkapta. Az injekció helyén kis izomfájdalma volt, ahogyan orvos édesapjának is. Egy kollégája pedig átmeneti fáradtságot érzett. Más mellékhatás nem jelentkezett.

Azt persze ő is tudja, hogy a legelső kísérleti alanyok is csak néhány hónapja kapták meg az első adag oltást, vagyis hosszútávú eredményeket még nem ismerhetünk. Ez azonban a COVID-ra is igaz – azt sem tudjuk még, hogy milyen hosszútávú hatásai lesznek a vírusnak.

Már nem is annyira ijesztő

Ajánlanánk-e a vakcinát másoknak is? Igen. Eli és a kollégái szelfi-kampányt is indítottak az Instagramon. A rezidensek büszkén mutatják, hogy megkapták az oltást és jól vannak. Ahogy ő fogalmaz, azért tartja ezt fontosnak, „mert így sokkal kevésbé ijesztő az oltás az embereknek”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük