Hogy kell háziorvosi igazolást kérni? Hogy kell táppénzre menni?

Életemben először kellett kihagynom napot a munkából betegség miatt. Sőt az egyetemet is úgy végeztem, hogy a kisebb betegségek miatti hiányzásaim belefértek a féléves keretbe. Úgyhogy a COVID-járvány hozta el az első alkalmat, amikor háziorvosi igazolásra volt szükségem. Ezzel talán nem vagyok egyedül. Nem bonyolult a dolog, de van pár szabály, amit be kell tartani, különben nem lesz igazolás és ugrik a félév vagy a táppénz.

Aznap, amikor a betegség elkezdődik, azonnal értesíteni kell a háziorvost. A legokosabb telefonon, de ha nem veszik fel, akkor meg lehet próbalni esetleg emailen is (persze nem minden háziorvos olvas napi szinten emailt). A személyes találkozás szerintem felesleges és járványos időkben, főleg koronavírusosan még veszélyes is.

A háziorvos ilyenkor megállapítja a keresőképtelenséget és betegállományba veszi a beteget. Az eseteket aztán összesíti a napi, heti és havi jelentésben. A jelentési kötelezettség miatt nem lehet késni a bejelentkezéssel. Azonnal szólni kell, ha valaki beteg. 1-2 nap késés még valahogyan elszámolható, de az előző hétre vagy hónapra, visszamenőlegesen már biztosan nem lehet igazolást kérni.

Ha végre meggyógyultunk, újra fel kell hívni a háziorvost. Ilyenkor lezárja a betegállományt és el tudja készíteni az igazolást. A második telefonhívással ugyanúgy nem szabad késlekedni, rögtön szólni kell. Visszamenőleg a bétegség végét sem olyan könnyű beállítani.

Csak két telefon

Szóval egyáltalán nem bonyolult a dolog: a háziorvosi igazolás kiállítása két telefonhívásba kerül. Egyszer a betegség elején, egyszer pedig a végén. Ha szükség van még bármi másra, azt a háziorvos a telefonban mondani fogja.

Azért van egy második lehetőség is

Ha ezt az egyszerű dolgot elmulasztja a beteg, olyan bonyodalmakba keveredhet, mint én. Három hét betegállomány után visszamentem dolgozni, a gazdasági irodában pedig kérték a háziorvosi igazolást. Elmentem a háziorvosomhoz, de ő már nem tudott igazolást kiállítani, hanem az utólagos betegállományra vonatkozó dokumentumokat töltötte ki nekem. Túl későn kérestem fel.

Ez sokkal több munkát jelentett neki is és nekem is. Az igazolást ugyanis még be kellett nyújtanom az illetékes Thököly úti Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervéhez. Az általuk kiadott újabb igazolást aztán visszavittem a háziorvoshoz, aki egy újabb papírt állított ki, és végül ezzel tudtam bemenni a gazdasági irodába. Hála a kedves háziorvosomnak és a hivatal precíz dolgozóinak, végülis minden rendben ment. Csak két telefonnal meg tudtam volna spórolni sok embernek sok felesleges munkát.

Ki a háziorvosom?

A hozzám hasonló bürokrácia-analfabéta sorstársaim kedvéért annak is utánajártam, mi lett volna, ha azt sem tudom, hogy ki a háziorvosom. Mert mondjuk a negyedik költözésem és háziorvos-váltásom után elvesztettem a fonalat.

A saját háziorvosunkat legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül lehet megnézni. Az ugyfelkapu.gov.hu oldalon belépve a lenyíló menüből ki kell választani a Betegéletút lekérdezése opciót és indítani egy lekérdezést. Az oldal tetején meg fog jelenni az aktuális háziorvos neve és elérhetősége.

Nyugodt ügyintézést mindenkinek! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük