Mit ne csinálj a vizsgaidőszakban

A vizsgaidőszaknak a tanulásról kell szólnia, amíg nem végeztél az összes vizsgáddal. Közben figyelned kell a pihenésre és rendben kell tartanod az életed, de ezt ilyenkor nem szabad túlzásba vinned. A vizsgaidőszak önmagában is egy elég intenzív időszak, ezért jobb, ha ilyenkor kizárod a hasonlóan intenzív dolgokat az életedből. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, különben teljesen elveszel a sok teendő között. És a végén se a vizsgáid nem fognak sikerülni, se az, amire időt próbáltál szakítani. Rendeld alá azt a néhány heted a sikeres vizsgáknak, és halaszd el azokat a dolgokat, amik elvonnák a figyelmedet a tanulástól. Talán nem annyira egyértelmű, de az alábbi dolgokat tilos csinálnod a vizsgaidőszakban.

Ne szakíts

Vizsgaidőszakban ne szakíts. Ilyenkor egyrészt kevésbé tudod tisztán látni a párkapcsolatot a vizsgák okozta stressztől. Másrészt a szakítás rendesen megvisel, ami egy vizsgaidőszak megpróbáltatásaival nagyon sok egyszerre egy embernek. Nagyon nehéz a tanulásra koncentrálni, ha folyton csak a véget ért kapcsolat jár a fejedben, és hogy mi miért történt. Add meg az időt a tanulásnak is, és add meg az időt a szakításnak is. Vizsgaidőszakban inkább fogadjátok el a hidegebb hőfokon vegetáló kapcsolatot vagy tartsatok egy kis szünetet. Aztán ha mindketten végeztetek, meglátjátok, hogy merre tovább.

Ne (ilyenkor) add fel

Ne hagyd abba az orvosit a vizsgaidőszak közepén. Sőt ne is gondolj erre. És arra se, hogy nem fog sikerülni. Minden orvostanhallgatónak megfordul a fejében, hogy megfutamodjon egy nehezebb vizsga előtt és inkább válasszon valami könnyebb hivatást. Ez teljesen természetes. De ha hagyod, hogy ez a gondolat eluralkodjon rajtad, akkor elveszted a motivációdat és nagyon nehéz lesz a tanulás. Ne hagyd becsapni magad a félelmeid által. Zárd ki az elbizonytalanító gondolatokat, és csináld meg becsülettel a vizsgáidat. Ha még ekkor sem vagy biztos, hogy ezt még egyszer akarod, akkor kezdj csak foglalkozni a kérdéssel.

Ne ilyenkor kezdj új dolgokba

Ne ilyenkor kezdj életmódváltásba sem. Ha pont vizsgák között kezdenél el fogyókúrázni, csak folyton éhes lennél, és nem menne úgy a tanulás. Aztán persze a megnövekedett igénybevétel miatt az éhséget sem bírnád, és nemcsak a vizsgáid, de a fogyókúra sem sikerülne. A sport pedig, ha éppen akkor kezded, sok fáradtsággal jár, ami szintén nem segít a sikeres vizsgákhoz.

Ne is vágj új dolgokba vizsgaidőszak közben. Ne ilyenkor kezdj jógázni, siklóernyőzni, diákmunkát vállalni, új lakást keresni. Legyen elég egyszerre a tanulás. Csak a vizsgáid végeztével foglalkozz új dolgokkal, addig légy türelmes. Nem lehet egyszerre két dolgot jól csinálni.

Akkor mégis mit csinálj vizsgaidőszakban?

A legtöbb energiádat a tanulásba fektesd, minden másra pedig csak annyit szánj, amennyi a tanulást segíti. Táplálkozz elégségesen, sportolj amennyit szoktál, pihenj eleget, légy egy keveset társaságban, de mindenből csak annyit, hogy annál jobban menjen a tanulás.

Élj kiegyensúlyozottan, tartsd meg a szokásaidat és támaszkodj a már jól begyakorolt dolgokra. Élvezd ennek az előnyeit és az energiádat fordítsd maximálisan a tanulásra. Légy türelmes, az újdonságok megvárnak a vizsgák végéig. Ha mindezeket betartod, máris könnyebb dolgod lesz, és már csak le kell ülni és meg kell tanulni az anyagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük