Hogyan tanuljam meg a klinikai tárgyak tételsorait?

A klinikai tárgyak tételsorainak és tételeinek van egy sajátos felépítésük. Amikor először találkozol majd klinikai tételsorral, újszerűen fog hatni az egész. Pedig valójában ugyanaz a sablon illeszthető az összes tételsorra, sőt az összes tételre az egész klinikumban. Ha ezzel tisztában vagy, lesz a fejedben egy biztos struktúra, amit már csak fel kell tölteni konkrét információval.

tételsor sebészetből

A klinikai tárgyak összes tételsora úgy épül fel, hogy szervenként (nagyobb tárgyak esetén szervrendszerenként) és a betegségek típusainként osztályozzák a tételeket. Mindenhol a következő felosztást alkalmazzák:
– veleszületett betegségek
– fertőző ágensek okozta betegségek
– autoimmun betegségek
– külső hatások, traumák okozta betegségek
– obstrukciós szervek elzáródása okozta betegségek
– keringési rendellenességgel összefüggő betegségek
– tumoros betegségek
– speciális megbetegedések (és tételek)
Az utóbbiak közé az egyes klinikai tárgyak jellemző tételei tartoznak, mint például az ingervezetési zavarok a kardiológiában, a szülészeti tételek, vagy az olyan ostoba tételek, mint az orvostudomány története és hasonlók.

A tételek ehhez hasonlóan jól strukturáltak. Általában minden tételhez egy betegség tartozik. És minden betegség kapcsán ugyanazokra a dolgokra kíváncsiak a vizsgáztatók:
– epidemiológia
– patofiziológia
– tünetek
– diagnosztika
– konzervatív (gyógyszeres) és sebészi kezelés
– a betegség kimenetele

Ezek közül persze a tünetek-diagnosztika-kezelés szokott a leghangsúlyosabb lenni, de tudni kell a többi részét is a tételnek. Az epidemiológiából legalább annyit, hogy gyakori vagy ritka-e a betegség és milyen betegcsoportot érint leginkább. Patofiziológiából nagyjából a legfontosabb, legalapvetőbb dolgokat. A kimenetel szempontjából pedig röviden tudni kell, hogy mennyire veszélyes az adott betegség, mi várható kezeléssel és anélkül, esetleg mennyi idő alatt vezet halálhoz.

A speciális tételeknek a felépítésük is más lehet, vagy a hangsúlyok eltolódhatnak bennük. Ezeket úgy kell tanulni, hogy közben örülünk annak, hogy valami színt visznek a többi tétel egyhangúsága mellé.

Ha ezeket tudod, lesz a fejedben egy jó struktúra. És máris barátságosabbnak fog tűnni bármelyik tételsor. Már nem is lesz más dolgod, mint leülni és megtanulni az anyagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük