Diákmunka orvostanhallgatóknak

Ha valaha eszedbe jutott már, hogy orvostanhallgatóként munkát vállalj, valószínűleg rájöttél, hogy a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Érdemes azonban egy kicsit utánanézni a lehetőségeknek és olyan munkát keresni, amit kifejezetten orvostanhallgatóknak találtak ki. Ha ilyet vállalsz, azzal nemcsak fizetésre, de tapasztalatra is szert teszel, ami aztán az önéletrajzodban is jól mutat. Az alábbi lehetőségek kifejezetten orvostanhallgatóknak szólnak, és a legtöbbet én is kipróbáltam.

A. Munka közkórházban
Közkórházakban orvostanhallgatóként olyan állásokra lehet pályázni, amiket középfokú végzettséggel (vagyis érettségivel) is lehet végezni. Ilyenek a segédápolói, a betegszállítói és a műtőssegédi (más szóval műtősfiú) posztok. Előny, hogy pontos betekintést enged egy olyan intézmény rendszerébe, ahol orvosként a legnagyobb eséllyel dolgozni fogsz. Megismered egy osztály működését, a munkatársak közti viszonyokat, kapcsolatrendszereket, meg persze rengeteg gyakorlati dolgot. És persze becsülni fogod azok munkáját, akikkel később együtt fogsz dolgozni. Én mindig is sebész akartam lenni, ezért a passzív félévemben négy hónapot dolgoztam egy gyereksebészeten műtősfiúként. Nagyon sokat kaptam és tapasztaltam az osztályon ez alatt a rövid idő alatt.

B. Munka az Országos Mentőszolgálatnál
Ötödéves orvostanhallgatók számára évek óta lehetőség van arra, hogy egy tanfolyam és gyakorlati képzés keretében elvégezzék a mentőtiszti képzést. Ezzel a képzéssel aztán dolgozhatsz mentőautón. Előnye, hogy talán mind közül ennek van a legtöbb haszna a későbbi munkádra nézve, hiszen éles szituációkban kell próbára tenned a gyakorlati tudásodat. Cserébe ez jár a legnagyobb felelősséggel is, hiszen neked kell irányítanod egy mentőegységet. Ha csak egy kicsit is van kedved az ilyesmihez, legalább a képzésen mindenképp vegyél részt, mert már ott is rengeteg gyakorlati tudásra tehetsz szert.

C. Rendezvénybiztosítás
Egyre több magáncég van, ami rendezvények egészségügyi biztosításával foglalkozik. Orvostanhallgatóként itt az lehet a dolgod, hogy rendszerint egy nagyobb csapat tagjaként várod a sportverseny/konferencia/fesztivál orvosi személyzethez forduló panaszos résztvevőit. A kisebb eseteket elláthatod egyedül, a nagyobbakat pedig jelentened kell a feletteseidnek. A mentőzéshez vagy kórházi munkához képest valamivel kisebb kihívást és fejlődési lehetőséget jelent szakmailag. Előnye viszont, hogy általában jobban fizet, mint egy átlagos diákmunka, ráadásul a munkavégzés egyben belépőt is jelent az adott rendezvényre. Sok közöttük az önkéntes lehetőség is, én például egy Magyarország-Finnország focimeccset néztem végig ingyen piros ruhában a lelátó szélén állva, munkám aznap este nem volt.

D. Filmforgatások egészségügyi biztosítása
Magyarországon jelenleg két nagyobb cég adja az egyre több hazai forgatás egészségügyi hátterét. Orvostanhallgatókat is foglalkoztatnak, akiknek az a dolguk, hogy biztosítsák a filmek díszletépítését, illetve a forgatásokat. Te is a stáb részévé válsz, rengeteg izgalmas emberrel ismerkedhetsz meg, és beláthatsz a nagy filmek kulisszái mögé. Hatodévesként hónapokig dolgoztam több produkció csapatában is, és nagyon izgalmas volt a díszletek között dolgozni és részese lenni egy film elkészültének. A bérezés korrekt, és mivel egy alkalommal legalább 12 órát kell vállalni (plusz a túlórák, ha vannak), havonta pár nap munkával is össze lehet szedni egy orvostanhallgatókhoz képest szép összeget. A munka mennyisége változó: legtöbbször alig volt dolgunk, de előfordult kéztörés is, amikor a kaszkadőrt be kellett szállítatni a sürgősségire.

E. Munka magánklinikán
Egyre több magánklinika nyílik Magyarországon, ahová egyre több munkavállalóra van szükség. Az egyszerűbb álláshelyekre – mint például adminisztrátor, recepciós, telefonos diszpécser – orvostanhallgatókat is felvesznek. Jellemző rájuk, hogy keresik és díjazzák az egzotikus nyelvtudást, például az oroszt. Előnye, hogy a munka rendszerint cseppet sem megterhelő, közben pedig kapcsolatokat alakíthatsz ki egy magánklinikán, ami jól jöhet a jövőben. A szakmai kihívást itt kevésbé érdemes keresni. Hallgatóként nem dolgoztam magánklinikán, de volt, akit orosz tudása miatt be tudtam ajánlani recepciósnak heti 1-2 délutánra. Egy másik társam pedig ügyeletes diszpécser volt és éjszakánként tanácsokkal látta el a betelefonáló betegeket.

F. Egyéb ad hoc lehetőségek
Ezen kívül sokszor keresnek orvostanhallgatókat a legkülönbözőbb ad hoc feladatokra. Ezeknek az állásoknak a jellemzői, hogy jól megfizetik a speciális tudást (vagyis azt, hogy orvostanhallgató vagy), cserébe viszont általában rövidek, kampányszerűek és távol esnek a klasszikus orvosi feladatoktól. Barátoktól, egyetemi Facebook-csoportokból fogsz értesülni ezekről a lehetőségekről, egy-egy próbát néha megérnek. Csak pár példa, hogy én miket csináltam így: fogkeféket reklámoztam a vevőknek áruházakban fehér köpenyben, orvosi szövegeket olvastam be egy emberi beszédet tanuló algoritmus betanítására, valamint írásos anyagok előkészítésével besegítettem egy a magyar egészségügy minőségét vizsgáló kutatásba.

Ha már dolgozni szeretnél, szerintem érdemes szakmán belül keresni valamit. Remélem, tudtam segíteni ezzel a pár ötlettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük