Ezeket mindig összekeverem – mit csináljak?

Tudod, hogy a kezet melyik három ideg látja el, de összetéveszted az ellátási területeket? Tudod, hogy újraélesztésnél vannak sokkolandó és nem sokkolandó ritmusok, de elbizonytalanodsz és kevered őket? Kevered a szelektív és nem szelektív béta-blokkolókat? Folyton összecseréled a Hartmann és Dixon műtéteket? Ezzel mindenki így van, de szerencsére van megoldás. Csak tedd külön-külön személyessé a hasonló, de különböző információkat. Mutatom, hogy hogyan.

Az agyunknak köszönhetjük

A memóriánk úgy működik, hogy amikor új információval találkozunk, azt automatikusan társítjuk a korábbi ismereteinkkel. Önkéntelenül keresünk valamit, ami a tapasztalataink közül hasonlít az új ingerhez. A régi és új ismeretet pedig összevetjük és szükség szerint felülírjuk egyiket a másikkal. Ezt nevezik a kognitív tudományok interferenciának.

Az interferencia egy nagyon hasznos tulajdonságunk. Ennek köszönhetjük, hogy képesek vagyunk felülírni a régi hibás elképzeléseinket, ahogyan azt is, hogy a régi helyes ismereteink alapján könnyen tanulunk újakat. Például ha ismerjük a tenisz szabályait, könnyebben fogjuk megtanulni az ahhoz hasonló fallabda szabályait is.

Az interferenciának azonban van egy hátulütője is. Azokat a hasznos ismereteket, amelyek hasonlítanak egymásra, képes teljesen összekeverni a fejünkben. A teniszes példánál maradva hiába tanultuk meg könnyen a fallabda szabályait, egy ideig keverni fogjuk a tenisz szabályaival. Ameddig nem játszunk eleget, néha a tenisz szabályai fognak beugrani fallabdázás közben is. Sőt, még a tenisz szabályaiban is el fogunk bizonytalanodni, mert folyton az újonnan tanult szabályok jutnak majd eszünkbe.

Mit jelent ez nekem?

Ez ugyanígy működik az orvosin is. Amíg meg nem szilárdulnak, a hasonló ismereteink kioltják egymást a memóriánkban. Tudni fogjuk, hogy a kezet idegek idegzik be, de hogy éppen melyik idegek?! Emlékezni fogunk, hogy a szelektív és nem szelektív béta-blokkolóknak is lol az utolsó három betűje, de hogy melyiket hogy hívják?! És hogy is voltak azok a szívritmusok újraélesztésnél?! Meg a bélműtétek?!

De szerencsére van megoldás. A különböző információkat külön-külön személyessé kell tennünk. A különböző anyagokhoz különböző élményt kell társítanunk és el kell választanunk őket térben, időben, kontextusban. Amennyire csak lehet. Az egyes új információkat mindig máskor, máshol, mással, más módszerrel kell tanulnunk, mint a hozzá hasonlókat.

Például

Ha például a kéz beidegzését tanulod, kezdd a nervus ulnarisszal. Ülj be reggel a könyvtárba, nyisd ki az atlaszt és tanuld meg, hogy melyik bőrterületet és izmokat látja el ez az ideg a kézen. Aztán este ismételd át és mondd fel magadnak. És aznap ne tanulj semmi mást a kéz beidegzéséről. Másnap hívd fel egy barátodat, mondjuk egy M betűvel kezdődőt, üljetek be délelőtt egy kávézóba és mondjátok fel egymásnak a nervus medianus funkcióit. Aztán este ismételj telefonon ugyanazzal a barátoddal. Harmadnap pedig nyomd hozzá a radiátorhoz a nervus radialis által ellátott bőrt és izmokat és jegyezd meg, hogy mik voltak azok. Vagyis válaszd el a három hasonló, de eltérő funckciójú ideg tanulását térben, időben, módszerben. És eszedbe ne jusson ugyanaznap akár csak gondolni is egy „másik napi” idegre.

Vagy menj el futni hétfő este egy kis piros cetlivel a kezedben az összes béta-1-szelektív béta-blokkolóval. Futás közben olvasd, séta közben mondd vissza őket. Még a pulzusod is le fog menni közben, mintha csak bevetted volna őket. Aztán kedden ülj be a kádba, engedj magadra egy kis hideg vizet (vagy legalább képzeld el) és hangosan visszamondva tanuld meg a nem szelektív bétablokkolókat a mobilodról. Már össze is húzódtak a simaizmaid a hideg víztől, mintha nem szelektív béta-blokkolót szednél. És már el is különült a memóriádban a két gyógyszercsoport.

A Hartmann-műtét pedig egy rectosigmoidealis vastagbél-eltávolító műtét, amely során stomát képzünk. Egy második, Hartmann-rekonstrukciós műtét során aztán bizonyos esetekben be lehet zárni a stomát. És most, hogy ezen a blogon már harmadszor olvasod a Hartmann és stoma szót, sebészet gyakorlaton már emlékezni fogsz, hogy a Hartmann-műtét egyet jelent a stomával. A másik hasonló (de nem stomás) vastagbélműtét nevét le sem írom, azt majd tanuld meg máskor, más formában. Ez is legyen egy példa a hasonló ismeretanyagok szétválasztására. A Hartmann-műtétre emlékezhetsz a blogról, a másikra pedig majd máshonnan. Hartmann=vastagbéleltávolítás+stoma.

Sokkolandó ritmus a kamrafibrilláció és a pulzus nélküli kamrai tachycardia. A többi nem. Képzelj egy kamrát és egy sokkot. És egy sokkos kamrát. És már ezt is megtanultad. Szívesen.

Bármelyik évfolyamra is jársz, ezzel a pár tippel meg fogod tudni különböztetni a hasonló tudásanyagokat is. Nincs is más teendőd, hogy visszaülj tanulni. De egyszerre csak egy dolgot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük