6 tipp, hogy honnan szerezzem be az orvosi tankönyveket

Mielőtt a legegyszerűbb megoldást választanád és bemennél a legközelebbi könyvesboltba, olvasd el ezt a cikket és spórolj a tankönyvek árán. Vegyél használt könyvet, kölcsönözz vagy használd ki a tanévkezdő akciókat. 6 tipp, hogy hogyan juss hozzá okosan a tananyaghoz.

1. Nézz körül a Facebookon.

Nagyon sok könyvet vettem már a Facebookon hirdetett csoportokban. A kedvencem a Eladó orvosi tankönyvek nevű, amelyiknek előnye, hogy sok aktív tagja van az egész országból, jól moderálják az adminok és ennek köszönhetően csak orvosi könyveket hirdetnek, más csoportokhoz képest általában gyakrabban, nagyobb kínálattal. Szeretem még a SOTE piacot is, ami szintén egy aktív csoport, de itt elsősorban budapesti hirdetések vannak és nemcsak könyvek, hanem például albérletek vagy más orvosis cuccok is. Ha egyik csoportban sem találod, amit keresel, érdemes beírni a Facebook keresőjébe az orvosi tankönyv kulcsszavakat és körülnézni más, kisebb csoportokban is.

2. Keresgélj a Jegyzetbörzén

A Jegyzetbörze a Semmelweis Egyetem-i IÖCS évről évre megrendezésre kerülő rendezvénye a Nagyvárad Téri Elméleti Tömb Diákcentrumában. Az első oktatási héten a hallgatók bevihetik használt könyveiket és jegyzeteiket, amit aztán a második héten meg lehet vásárolni. Érdemes már az első nap körülnézni, hogy még a legjobb ajánlatok közül válogathass. Nagyon jó könyveket lehet itt kifogni, néha töredék áron.

3. Kölcsönözz vagy kérj kölcsön

Kérd kölcsön mástól vagy vedd ki a könyvtárból azokat a könyveket, amikre csak egy rövidebb ideig lesz szükséged. Például amíg le nem vizsgázol belőlük. Kérhetsz idősebb hallgatóktól, barátoktól, rokonoktól, de természetesen kölcsönözhetsz a könyvtárból is. A Semmelweis Központi Könyvtárában nincs túl sok kölcsönözhető példány, ezért érdemes az összes egyetemi könyvtárat végigjárni, a kari (nem általános orvosi) könyvtárakban nagyobb esélyed lesz megtalálni, amit keresel. Persze az így is csak néhány elérhető példányra sokan pályáznak, korán kell észbe kapni, ha kölcsönözni szeretnél. És így is csak korlátozott ideig lehet nálad egy-egy könyv. Az egyetemi könyvtár katalógusát mindenesetre
itt találod.

4. Használd a Vaterát, a Jófogást és az Antkivárium.hu-t

A legtöbb használt könyv elkel orvostanhallgatói berkeken belül és rendszerint nem kerül ki a nagyobb apróhirdető oldalakra. Ezért a legtöbb keresés találat nélkül fog záródni. Vannak azonban kivételek. Nekem például sikerült 5000 Ft-ért hozzájutnom egy Sobotta atlaszhoz a Vateráról. Az eladó nem volt orvostanhallgató és fogalma sem volt róla, hogy ez a könyv az 5000 Ft többszöröséért cserél gazdát a hallgatók között. Ezért nagyobb vásárlások előtt érdemes a nagyobb, nem orvosis oldalak ajánlatait is végigböngészni, mint pl. a Vaterát, a Jófogást és az
Antikvárium.hu-t.

5. Vásárolj évkezdéskor, akciósan

Ha valamiből mindenképpen új könyvet szeretnél, vagy nem találsz megfelelő használtat, akkor próbáld meg elkapni a könyvesboltok akcióit. A legtöbb tankönyvet kiadó Medicina kiadó például minden évkezdéskor 1-2 hétig jelentős kedvezménnyel árulja a legnépszerűbb könyveit. Várd ki az akciós heteket és aztán ne mulaszd el megvenni, amire egész évben szükséged van.

6. Keresd fel az egyetem körüli nyomdákat

A Semmelweis körül vannak nyomdák, ahol készen tudsz hozzájutni fénymásolt, ingyenes, szabadon másolható jegyzetekhez csupán a nyomtatás és kötés költségén. Sok jegyzetet nagy, színes ábrák nélkül is lehet használni, ezért érdemes így is spórolni a könyvvásárláson. Egyes helyeken elérhetők szerzői jog által védett kötetek is másolva töredékáron, ezek terjesztése azonban illegális.

Ha pedig a fenti tippek egyike sem vezetett eredményre, menj be a legközelebbi könyvesboltba és vedd meg, amire szükséged van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük