8 hasznos weboldal orvostanhallgatóknak

Használd a legjobb orvosi weboldalakat, hogy a segítségükkel a lehető leggyorsabban juss hozzá megbízható, friss tudásanyaghoz. Ismerd meg a 8 legfontosabbat és használd őket, amikor éppen szükséged van rá.

1. Gyógyíts UpToDate-tel

Az UpToDate egy óriási adatbázis, amely a legfrissebb klinikai ajánlásokat gyűjti össze egyetlen helyre. Szinte minden kórképnek és tünetegyüttesnek saját topicja van a legfrissebb ajánlásokkal és egy-egy szakmailag elismert suerkesztővel. Mind a diagnosztikában, mind a kezelésben egész apró részletekbe bocsátkozik. Ettől nagyon precíz, cserébe elég hosszú cikkeket olvashatsz rajta. A szolgáltatás angolul, németül és még 8 nyelven elérhető. Fizetős, de az egyetemi hálózatról ingyenesen elérhető. Én tanuláshoz akkor használtam, ha éppen egy konkrét betegség érdekelt a lehető legrészletesebben. Gyakorló orvosként egyre többször használom.

2. Tanulj a MedScape-pel

A MedScape-en számtalan betegségről találsz pontos, részletes, mégis közérthető információkat. Minden témában ugyanazt a jól követhető, logikus felépítést alkalmazza a kórképek patogenezisétől az utókövetésig minden téma esetén. Nagyon sokszor használom még ma is tanuláshoz és a tudásom felfrissítéséhez. A lényegre törő stílusa és pontossága miatt nekem ez a személyes kedvencem. Valahogy mindig pont azt találom meg rajta, amire éppen kíváncsi vagyok, meg amit egy vizsgáztató is kérdez. Angol nyelvtudás és ingyenes regisztráció szükséges hozzá.

3. Számolj az MDCalc-kal

Számold ki egyszerűbben a különböző score-okat a szakma legfrissebb ajánlásai szerint. Keress rá a GCS, Apgar, NIHSS kulcsszavakra vagy találj olyan pontrendszereket, amikről még nem is hallottál. Az oldal ráadásul van olyan okos, hogy nemcsak kiszámítja a végső pontszámot a megadott paraméterek alapján, hanem akkor is szól, ha irreális adatokat próbálunk megadni (pl. 100-as vércukorszint vagy 1000-es vérnyomás). Ezen felül rövid klinikai útmutatóval is szolgál a score-hoz kapcsolódó témában. Ha bármilyen pontrendszerről tanulsz, próbáld ki az MDCalc kalkulátorait, hogy jobban megmaradjon az anyag.

4. Magyarul a Házipatika és a Webbeteg

A két legnagyobb magyar egészségügyi weboldal megbízhatóan tartalmaz adatot a legtöbb betegségről és gyógyszerről. Laikusoknak, nem szakmabelieknek íródott, ezért egy orvostanhallgató számára kevés információt hordoz. Tanulásra éppen ezért alkalmatlan. Akkor érdemes ide kattintani, ha valamit röviden átismételnél vagy felfrissítenéd az emlékeidet.

5. Kutass a PubMeddel

A PubMed a legalkalmasabb orvosi cikkek keresésére. Ez a medicina Google-keresője. Ha tanulás vagy kutatás miatt ráállsz egy témára, ezzel az oldallal közeli barátságot fogsz kötni. A PubMed ugyanis a világ legnagyobb orvostudományi adatbázisa, amely összegyűjti gyakorlatilag a világ összes tudományos munkáját az orvostudományból. Keresésre bármikor bárhonnan használhatod, de a megtalált fizetős cikkek letöltéséhez (az absztrakt kivételével) az egyetemi hálózatra is szükséged lesz.

6. Cikkletöltés Sci-Hubbal

A Sci-Hub a szabad és egyetemes tudomány nagykövete. Bárhonnan elérhetővé teszi szinte az összes interneten elérhető tudományos cikket anélkül, hogy fizetni kelljen érte. A nagy tudományos kiadók emiatt folyamatosan harcolnak ellene, így időközönként új domainnév alá kénytelen költözni. Jelenleg a sci-hub.tw oldalon elérhető. Ha találtál egy érdekes cikket a PubMeden, akkor a Sci-Hubba kell begépelni a cikk azonosítóját és már mehet is a letöltés.

7. Sebészet a WebSurg oldalon

A manuális tárgyakat, főképp a műtéti eljárásokat a WebSurg oldaláról lehet a legjobban megtanulni. Számtalan műtéti videó és oktató előadás található az oldalon az általános sebészet, urológia, nőgyógyászat, ortopédia és endoszkópia témaköréből. Akkor ajánlom az oldalt, ha ezek a területek különösen érdekelnek, vagy ha egyszerűen vizsgára készülsz és egyáltalán nem értesz egy-egy beavatkozást. Angol nyelvtudás és regisztráció szükséges hozzá.

8. Radiológia a Radiopaedián és a Radiology Assistanton

Ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen egy szerv normális radiológiai képe vagy épp egy betegség megjelenése az egyes képalkotókon, akkor a Radiopaedia a te oldalad. A bővülő, jelenleg 13 000 téma és 33 0000 esetismertetés között valószínűleg meg fogod találni, amit keresel. Hasonlóan jó oldal a Radiology Assistant is. Habár a radiológiai tételsoron kívül a vizsgák során valószínűleg kevés hasznát fogod venni az oldalnak, később nagy szükséged lesz rá, hogy a választott szakterületed képalkotóit jobban értsd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük