Engem a YearCompass állít be az év elején

Már harmadik éve töltöm ki a YearCompass évrendezőt. Az újév nekem mindig azzal telik, hogy áttekintem az elmúlt évet és megtervezem a következőt. Ehhez pedig segítségemre van egy egyszerű füzet, amit egyébként magyarok találtak ki. Mára azonban milliós nagyságrendben töltik le az emberek világszerte összesen 52 nyelven. Én azért szeretem, mert segít összegezni, megnyugtat és ellát egy nagy lendülettel az év elején.

A YearCompass ötlete eredetileg egy magyar baráti társaságtól származik, akik együtt akartak készülni a következő évükre. Ehhez összeállítottak egy füzetet, amiben összegzik az elmúlt évet és megtervezik a következőt. A kész munkájukat megosztották a közösségi médiában, ahol azonnal terjedni kezdett. Mára 61 ország 52 nyelvére fordították le, és tavaly már 1,5 millió ember töltötte le a YearCompasst.

Hozzám 2019 újévén jutott el az évrendező híre, azóta minden évben kitöltöm. Ami nagyon jó, mert idén már vissza tudtam nézni két füzetet is. Vicces, hogy hogy láttam magamat akkor, és mennyire másképp ma. Vagy hogy mikre vágytam, mik valósultak meg, és mi az, amiből semmi sem lett. Vagy ami éppen változatlan már három éve.

Így néz ki a füzet

A füzet első fele az elmúlt évvel foglalkozik. Egy sor kérdéssel végigvezet azon, hogy mik voltak a legfontosabb események, a legfontosabb emberek, helyek, időszakok. Ezt a részét nagyon szeretem, mert rájöttem, hogy a legjobb nem is a naptárat átnézni, hanem az összes fotómat a telefonomon. Minden évben csinálok pár ezret, és teljesen át tudom élni általuk, hogy mi történt.

2020

A 2020-as év elég kontrasztos volt. Január-februárban még a régi világ működött, semmit sem sejtettünk a közelgő világjárványról: tök fura visszanézni, hogy nem kellett maszkot hordani és hogy szabadon mentünk kirándulni vagy szerveztünk álarcos farsangi házibulit a barátainkkal. Márciustól pedig egyre gyakrabban jöttek a maszkos, meg overallba öltözős szelfik a zoomos screenshotokkal.

Milyen hatással van rám a füzet?

Nem is tudom megmagyarázni, hogy miért, de mindig nagyon jó érzés visszatekinteni arra, hogy mi történt velem. Mindig megnyugtat. Meg rájövök, hogy mennyi mindenért hálás lehetek. És hogy mennyi sokat változom. A fiatal éveinkben nagyon sokat fejlődünk még egy év alatt. Teljesen másképp gondolkodom minden év végén, mint eggyel korábban. És ezt nekem nagyon megerősítő érzés megérezni.

Az előretekintés pedig ad nekem egy biztonságot és lendületet. Olyan ember vagyok, aki szereti a kereteket és szereti megtervezni a dolgokat. Azzal, hogy van egy kis időm átgondolni, hogy mi lesz velem, mikre vágyom, ad egyfajta kiszámíthatóságot. És segít az év folyamán kontextusba is helyezni a dolgokat: később vissza tudok gondolni a YearCompass füzetre, és jobban megérezni, hogy minek milyen jelentősége van. A tervek pedig leírva sokkal határozottabbakká válnak, mintha csak gondolnék rájuk. Amíg csak a fejemben vannak célok, irányok, vágyak, addig ezek inkább csak álmodozások. Leírva azonban máris tervekké válnak, sőt valóságos programmá állnak össze. Nekem ez mindig nagy lendületet tud adni az évkezdésre.

Mikor csináljam?

Nekem valahogy mindig január elejére jön ki a lépés. De ki lehet tölteni már december végén is, vagy akár január második felében, mondjuk a vizsgaidőszak végén. A lényeg, hogy egy viszonylag nyugodt periódusban sikerüljön a kitöltés, amikor jószívvel rá lehet szánni néhány órát az évrendezésre.

Hogy hol lehet letölteni?

A YearCompass oldalán, teljesen ingyenesen. Letöltés után már csak egy nyomtatóra és egy jól író tollra van szükség. Sőt, ki lehet tölteni akár számítógépen is a füzetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük