Cardio Blog, EKG kvíz haladóknak – blogajánló

Az egyik kedvenc magyar nyelvű szakmai blogom A Cardio Blog – EKG Kvíz Haladóknak. Harmadéves korom óta rendszeresen olvasom, ez hozta meg a kedvem a kardiológia és különösen az EKG-elemzés tanulásához. A blog az egyszerűségétől lesz érdekes: semmi mást nem tesz, mint hogy kvíz formájában rendszeresen bemutat és közérthetően elemez egy-egy érdekes EKG-görbét. A blogot dr. Simon András adjunktus szerkeszti, akinek köszönhetően azt is megtudtam, előrébb járok a kardiológia gyakorlatvezetőmnél EKG-elemzésben.

A Cardio Blog legfrissebb feladványa

Éppen most indul a Cardio Blog EKG-kvízének XII. évada. Most kaptam róla a hírlevelet is, és máris kattintottam a linkre. Egy 57 éves nőbeteg EKG-ját mutatta a kvíz, amit a felületes szemlélő elsőre akár pitvarfibrillációnak is nézhetett volna. Ahogy azonban az oldalon bemutatott EKG-görbéknél lenni szokott, a válasz ennél bonyolultabb és sokkal érdekesebb volt.

Tancélos és szórakoztató

Bevallom, nem tudtam volna a pontos megoldást, ahogy sok másik görbe esetén sem szoktam rájönni. Az EKG-görbék elemzésénél kicsit hozzá vagyok szokva ahhoz az egyszerűsítő megközelítéshez, hogy ha nincsenek rajta acut coronaria syndroma jelei (amit azért felismerek), akkor csak arra a kérdésre keresem a választ, hogy látok-e bármi ijesztőt, ami miatt belgyógyászt vagy aneszteziológust kellene hívnom. (Erre persze nem vagyok büszke, de a betegekre nézve ez a legbiztosabb, amit tehetek). A blog azonban olyan didaktikusan és érdekesen vezet rá a helyes válaszra, hogy azt még én is minden esetben megértem és érdeklődéssel olvasom.

Egy kedves történet is kapcsolódik nekem a bloghoz. Amikor a kardiológiát tanultam, az egyik előadásra dr. Simon Andrást hívták meg. Amikor szóba jött az órán a Cardio Blog, a gyakorlatvezetőm büszkén kiabálta be, hogy neki már van egy pontja a zajló pontversenyen. Én pedig még büszkébben jelentkeztem, hogy nekem meg már két és fél pontom van. Sajnos nem értettem ennyivel jobban az EKG-görbékhez nála, csak több megoldást küldtem be.

Pontverseny ma már nincs, és ezért én is – aki mindig szeretek versenyezni – kevesebb időt töltök a görbék böngészésével, mielőtt megnézném a megoldást. De még így is nagyon érdekes és hasznos a blog, szeretem böngészgetni. Tegyetek így ti is. Kövessétek Facebookon és kattintsátok minden posztját!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük