8 legjobb ajándék orvostanhallgatóknak 2020-ban

Amennyire váratlanul csapott le a világra 2020, annyira bizarr lesz az idei ajándék javaslat orvostanhallgatók számára. A COVID nemcsak az évünket, de az ünnepünket is megváltoztatja. Ha másképp nem, akkor úgy, hogy karáncsonykor próbálunk majd megfeledkezni a világjárványról. Úgyhogy az ajándékok között is van, amit a COVID inspirált. Ajándék orvostanhallgatóknak sorozatunk már szinte hagyomány karácsony előtt, a tavalyi lista még mindig érvényes, és itt érhető el.

1. Negatív COVID-teszt

Ha van egy negatív COVID-teszted, tartasz egy hét karantént és úgy látogatod meg a családodat (ahol mindenki ugyanígy tesz), akkor gyakorlatilag esélytelen a COVID-dal megfertőzni egymást. Ezért az idei év legszebb ajándéka nem más, mint egy negatív COVID-teszt és a lehetőség, hogy felhőtlenül találkozz azokkal, akiket szeretsz. Azt hiszem, magamnak is ezt fogom adni, mert lassan egy éve nem jártam otthon. Nagyon vigyáztunk egymásra tünetmentesen is, aztán hol én voltam beteg, hol a családom. Jó lesz végre látni egymást.

2. Átlátszó maszk

prodcut-image

Ha már COVID, akkor speciális maszkok. Az átlátszó maszkok előnye, hogy rajtuk keresztül továbbra is jól látszanak az érzelmeket kifejező arckifejezések. Azoknak az orvostanhallgatóknak jöhet jól, akik gyerekekkel, értelmi fogyatékos emberekkel vagy autizmus spektrumzavarral élőkkel dolgoznak. Például gyakorlaton vagy mert ez lesz a választott területük. Az átlátszó maszkon keresztül felismerhető érzelmek révén sokkal megnyugtatóbb, biztonságosabb lehet a jelenlétük.

3. Online tanfolyam vagy edzés

Hogy mikor lesz a járvány vége, azt még nem tudjuk, de az már biztos, hogy a COVID az online térbe költöztette a világot. Ez csak felgyorsította az online elérhető tanfolyamok és a legkülönbözőbb szolgáltatások terjedését. A sok próbálkozó közül pedig egyre több az igazán hasznos és színvonalas. Például kiváló otthoni edzéseken lehet részt venni a bezárt konditermek helyett. Szakmai anyagból is rengeteg van, de abból annyi sok az ingyenes, hogy ilyenért egyelőre nem fizetnék. De ha egy orvostanhallgatónak az a vágya, hogy legyen papírja egy online kurzusról, vagy talál valami különleges ajánlatot, akkor azt is adhatunk neki ajándékba.

4. Webkamera

Kíváncsi lennék egy olyan kutatásra, ami azt vizsgálja, mennyivel sikeresebbek egy online vizsgán (vagy éppen egy állásinterjún) azok, akiknek nagy felbontású webkamerájuk és jó minőségű mikrofonjuk van. Arról már saját élmények alapján írtam, hogy milyen fontos az első benyomás egy személyes szóbeli vizsgán. Ugyanezt gondolom az online vizsgákról is. Egy jó minőségű kamera és mikrofon magabiztosságot sugároz és jegyekben kifejezhető különbséget jelenthet vizsgán. Persze a tudást nem pótolja.

5. Antibakteriális telefontok és fólia

Tilted three-quarter angled view of back of phone case
Speck antimikrobiális telefontok

Én a telefonomat naponta több mint százszor kézbe veszem (ezt a Digitális jóllét app számolja). Ennek egy része munka közben történik, egy része evés előtt, egy része mosdóba menet (sőt WC-n ülve) és így tovább. A mobiltelefon tehát egy kitűnő felület, amelyen keresztül a kórokozók a szervezetembe kerülhetnek. Nem árt őket rendszeresen fertőtleníteni, s ha lehet, eleve mikróbamentesen tartani. Erre egyre több gyártó kínál megoldást antibakteriális védőtokokkal és fóliákkal. Sőt bizonyos telefonok eleve antimikrobiális tokkal és fóliával érkeznek. A multirezisztens kórokozók között forgolódó orvostanhallgatók számára mi is lehetne jobb ajándék?

6. Defibrillátor

Nikon Kohden AED-3100

A defibrillátor drasztikusan növeli az újraélesztés sikerének esélyét. Mi, orvosok és orvostanhallgatók miért ne tartanánk egyet a kezünk ügyében? Mondjuk a lakásban vagy a kocsiban. Ha baj lesz a szomszédban vagy az úton, minket fognak először riasztani. Ha elvállaljuk egy rendezvény biztosítását, akkor meg végképp. Akkor meg már csináljuk jól. Egy univerzális, üzembiztos, magyarul is beszélő, laikusokkal is együttműködő automata defibrillátort javaslok, amit gyerekek és felnőttek ellátására ugyanazzal az elektródával egyaránt lehet használni. Ilyenből tudtommal csak egy létezik Magyarországon, a Nihon Kohden AED-3100. Megbízható szakértők forgalmazzák, és a vásárlás mellé igény szerint ingyenes oktatást is tartanak.

7. Oura Ring

Oura Ring

Az Oura Ring most a legtrendibb hordható egészségügyi tartozék. Egy gyűrű, amiben van egy hőmérő, egy pulzusmérő és egy mozgásérzékelő. Ezek alapján próbálja meg kitalálni, hogy hogyan aludtunk és hogy mennyire vagyunk frissek. Ha pedig sokáig vagyunk tétlenek, szól, hogy ideje mozogni egy kicsit. Nagyon szeretem az ilyen adatokat és bár nem tudom, mit kezdenék velük, valamiért mégis úgy érzem, szükségem van egy ilyen gyűrűre. Talán azért is, mert olyan szép. Vagy mert az NBA-ben is van mindenkinek.

8. Withings Move ECG Smartwatch

Withings Move ECG

A tavaly a blogon már bemutatott Withings a legszebb okosóra, amit valaha láttam. Habár azt mondják, könnyen karcolódik. Első ránézésre egy sima analóg órának tűnik, pedig valójában sokkal okosabb annál. Van benne lépésszámláló és pulzusmérő, mint manapság a legtöbb hasonló karórában. Az igazi nagy durranás, a power feature viszont a beépített EKG, ami ráadásul diagnosztikus használatra is hitelesítve van. Nem mintha ritmuszavarom lenne, de ez az óra is olyan, hogy azt érzem, szükségem van egy ilyenre. Valahogy a Withings is jól megnyert a marketingjével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük