Okosmaszktól az okostükörig – a CES 2021 5 legmenőbb orvosi és egészségügyi újdonsága

Okosmaszk, okostükör, vércukormérő tűszúrás nélkül, házhoz megy a virtuális orvos. Minden évben alig várom már, hogy az ünnepi időszak végén, a szokásos januári idősávban elkezdődjön a CES, vagyis a Consumer Electronic Show, a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítása. Idén is megnéztem, hogy mik az orvosi és egészségügyi ipar legnagyobb okos újdonságai. Itt van belőlük az 5 kedvenc.

A CES a világjárvány miatt történetében először online került megrendezésre. Ez azonban nem csökkentette a show alatt bemutatott újdonságok számát és minőségét. A témáját annál inkább: rengeteg kiállító állt elő válaszokkal a vírus által felforgatott életünk megváltozott kihívásaira. De voltak olyanok is, akik a vírushelyzettől független kütyükkel álltak elő éppen idén. A tavalyihoz hasonlóan itt a kedvenceim listája.

1. A világ legokosabb maszkja

Razer Project Hazel

Legalábbis így hirdeti magát a Razer Project Hazel néven fejlesztett maszkja. Az okosmaszkban több funkció van, mint amennyi nekem eszembe jutott volna. Az arcot fedő rész átlátszó, ezért jól látszanak rajta keresztül az arckifejezések. A maszk két oldalán helyezkednek el a jól kinéző szűrők, amelyek gondoskodnak a biztonságról. Ezek egyben beépített mikrofonok és hangszórók is, amelyek kijavítják a maszkviselés miatt elkent beszédhangokat. Széli részükön pedig gyűrű alakban programozható világítótestek vannak, amelyek alkalmazkodnak a viselőhöz és a környezet fényeihez. Ha ez nem lenne elég, a maszkhoz jár egy tárolódoboz is, amely vezetéknélküli töltőként és UV-fényes fertőtlenítőként is funkcionál. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy néz ki bepárásodva az atlátszó felület.

2. Maszk levegőszenzorokkal

AirPoP Active+ Halo Smart Mask

Nálam azonban nem a Razor megoldása számít a legokosabb maszknak, hanem az AirPop Active+ Halo Smart Mask. A menő dizájn és a gyűrű alakú LED-fény itt is alaptartozék – úgy látszik, ez a jövő -, a maszknak azonban nem ez a legnagyobb durranása. Hanem a maszkba épített szenzorok, amelyek egy sor adat mérésére képesek. Mérik a légszennyezettséget, illetve regisztrálják a viselője be- és kilégzéseit. Az adatokat aztán megosztja a mobiltelefonunkkal és statisztikát, kimutatásokat csinál belőle. Hogy mire lesz ez jó, azt nem tudom, de szerintem irtó menőn hangzik.

3. Non-invazív vércukormérő

Image of the Quantum Operation Inc prototype blood glucose monitor.
Quantum Operation noninvazív vércukormérő prototípus

Egy tokiói cég, a Quantum Operation bejelentette, hogy prototípusa képes tűszúrás nélkül mérni, sőt élőben monitorozni a vércukorszintet. Vagy legalábbis már majdnem képesek rá. Ilyet sajnos már mástól is hallottunk. A vércukor mérése spektroszkópiával elméletileg egy működő módszer lehetne, a gyakorlatban azonban ezt még senkinek sem sikerült megvalósítani. Sok próbálkozás járt már közel a megoldáshoz, de a mérés pontosságán eddig mindenki elvérzett. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy hatos vagy tízes vércukorra adunk-e inzulint. A Quantum Operation sem dobott még piacra biztonságos, kész terméket, de szurkolunk nekik (is), hogy sikerüljön.

4. Otthon megyünk az orvoshoz

Az egészségügyi ellátás már évekkel ezelőtt elkezdett a páciensek saját otthonába költözni, a járvány és a lezárások pedig hihetetlenül felgyorsították ezt a folyamatot. Így az idei CES-en számtalan új megoldás mutatkozott be, ami a betegek otthoni monitorozását és kezelését segíti.

Lenovo Virtual Care Kit

A Lenovo Virtual Care Kit például nem más, mint egy tablet virtuális asszisztenssel, egy vérnyomásmérő, egy vércukormérő, és persze az ezeket vezeték nélkül összekötő és az adatokat analizáló rendszer. A beteg a virtuális asszisztens segítségével megméri a vérnyomását és a vércukrát, amikor csak kell. Az adatai automatikusan bekerülnek a Lenovo rendszerébe, ahonnan ő is és az orvosa is bármikor meg tudja azokat nézni.

Nem csoda, hogy mások is hoztak hasonlókat a CES-re. Az Omron Vitalsight csomagja például egy okos vérnyomásmérővel és egy okos mérleggel rendelkezik. Funkciókat tekintve pedig hasonlókra képes: szépen vizualizált adatok mind a beteg, mind az orvos számára.

Azt hiszem, ideje van már az ilyen megoldásoknak. És biztos vagyok benne, hogy ez csak a kezdet.

5. Erre nem számítottam – okostükör

Care OS Themis

A Care OS Themis egy okostükör. Igen, most már ilyen is van. Első ránézésre egy sima tükör, valójában azonban egy okos kis személyi egészségügyi asszisztens. Megméri a lázat, UV-fény alatt végigpásztázza a bőrt, és még a pulzust is képes megmérni. Sőt még a fogmosást is segíteni tudja azzal, hogy játékossá teszi az unalmas tisztálkodást. De vajon mit szólt volna Hófehérke mostohájához?

A cikk megírásához felhasználtam a Gizmodo, az Engadget és a MedGadget CES 2021 anyagait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük