Site icon Orvostanhallgató blog

A COVID miatt elment a szaglásom. Tréning tudja visszahozni

Pontosan egy hónapja, hogy a COVID miatt elment a szaglásom. Semmilyen szagot nem érzek. Sokáig azt hittem, semmi sem fog segíteni, pedig van rá megoldás. A szaglást is lehet tréningezni, sőt COVID után kell is, hogy minél hamarabb visszatérjen az orr fontos képessége. A módszer egyszerű: különböző szagokat kell szagolgatni, amíg el nem kezdjük érezni azokat.

A COVID betegeknek nagyjából a fele tapasztalja a szaglás zavarát a betegsége során. Habár nem ez a leggyakoribb tünet, mégis ez az egyik legismertebb. A hirtelen kezdődő és tartósan fennmaradó szaglásvesztés ugyanis jól megkülönbözteti a COVID-ot más hasonló betegségektől. Ráadásul nagyon könnyű felismerni is, akinél jelentkezik, biztosan feltűnik neki.

Nálam egy hónapja tart

Nekem a betegségem végén kezdődött a szaglásvesztés, amikor lázam már rég nem volt, a köhögésem pedig kezdett múlni. Egy reggel arra ébredtem, hogy semmilyen szagot nem érzek. Nálam az ízérzés megmaradt, pedig sokan azt is elveszítik a szaglással együtt. Furcsa, hogy milyen sok esetben szükségem lett volna a szaglásomra. Például odaégettem volna egy adag sütit és nem vettem volna észre időben, hogy feketedik a pirítós. Még jó, hogy volt valaki mellettem, akinek jelzett az orra. De az ételek frissességét is sokszor szaglással szoktam ellenőrizni – ez is most tudatosult bennem. Ahogy a frissen mosott és a használt ruhákat is nehezebb volt szaglás nélkül elkülöníteni egymástól.

Több hete tart már, hogy elveszett a szaglásom a COVID miatt. Az elején nem foglalkoztam vele, de most már kezdett zavarni. Azt gondoltam, ezen csak az idő segíthet. De elkezdtem bizonyított gyógymódok után kutatni, és találtam is valamit.

A szagló tréning segít

Kifejezetten a COVID okozta szaglásvesztés kezelését célzó tanulmány nincsen. Viszont bőséges tapasztalat áll rendelkezésre más kórokozó okozta szaglásvesztés gyógyítására. Számos ígéretes gyógyszerrel is próbálkoztak, a leginkább hatékony kezelés azonban egy nagyon egyszerű, otthon is végezhető szaglótréning.

Minél többet gyakoroljuk a szaglást, annál jobban fog működni. Számos kutatás bizonyította, hogy a naponta ismételt szagló gyakorlatok fokozzák a szaglás képességét mind egészséges, mind a szaglásukat elvesztett egyénekben. Mellékhatásokról pedig nem tudtak beszámolni.

Hogyan működik a szagló tréning?

Készítsük elő a terepet. Teremtsünk nyugodt környezetet, ahol gyakorolni tudjuk a szaglást. Vegyünk elő 4 különböző illatú dolgot, amiből egy gyümölcsillatú, egy virágillatú, egy fás illatú, egy pedig fűszeres illatú. Lehet ez például citrom, rózsa, szegfűszeg és menta. Minden figyelmünket összpontosítsuk a szaglásra és legalább 20 másodpercig szagolgassuk az illatokat. Ismételjük meg mindezt naponta kétszer.

A módszer néhány hét vagy hónap után ígér eredményt. Én most fogom elkezdeni, majd beszámolok a saját tapasztalataimról is. Mivel az eljárás egészséges egyéneken is fokozta a szaglás képességét, talán jobban fogom érezni a szagokat, mint valaha.

Exit mobile version