COVID otthon – a koronavírus kezelése otthon 11 pontban

Mit mond az orvostudomány és mik a saját tapasztalataim? Egyre többen kapjuk el a COVID betegséget és egyre többünknek lesz ismerőse, aki COVID-os. A legtöbben tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esnek át rajta, a betegek egy kisebb (de sajnos még így is elég nagy) hányada pedig súlyos tünetekkel küzd. Nagyon sok embert a COVID otthon tart, ez a cikk elsősorban nekik szól. Az orvostudomány állása és a saját tapasztalataim szerint, 11 pontban.

A COVID otthon csapott le. A beteg a kanapén fekszik.

Amint erős a gyanú rá, hogy COVID fertőzött vagy, vagy már ki is derült, hogy COVID-os vagy, és a te esetedben a COVID otthon is kezelhető, az orvostudomány állása és a saját otthoni COVID-os tapasztalataim alapján a következő teendőid lesznek:

1. Védd az egészségeseket – izoláld magad

Vonulj házi karanténba, ne hagyd el a lakásodat. Ne várj a hatósági karanténra, hanem vedd a kezedbe a saját és környezeted sorsát. A COVID nagyon könnyen adódik át egyik emberről a másikra, ezért lehetőleg senkivel se találkozz. Az étkezést, bevásárlást, gyógyszereket kérd házhoz és vedd át őket érintés nélkül.

2. Értesíts mindenkit

A COVID a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőző lehet. Értesíts mindenkit a fertőzésről, akikkel ebben az időben találkoztál. Sőt a biztonság kedvéért az utóbbi 72 órás kontaktokat is értesítsd. Ha rövid időre, maszkban, szabad téren találkoztatok, akkor a fertőzésnek kicsi az esélye. Ha viszont maszk nélkül, 15 percnél hosszabb ideig, közel, egy belső légtérben voltatok, a fertőzés esélye nagy. Szólj a szomszédoknak is, hogy legyetek óvatosak egymással (például amikor leviszed a szemetet vagy kinyitod az ajtót, hogy átvedd a rendelt pizzát).

Ha tünetmentes hordozó vagy pozitív teszttel, akkor nem lehet tudni biztosan, hogy mióta lehet a szervezetedben a vírus. Ilyenkor az elmúlt egy hét kontaktjait érdemes értesíteni. Jó hír, hogy a tünetmentesek kevésbé fertőznek.

A lappangási idő (a fertőzéstől az első tünetig) akár két hét is lehet, de jellemzően kevesebb mint egy hét. Ezért tünetek esetén is érdemes azokat is értesíteni, akikkel az elmúlt egy hétben találkoztál – hiszen lehet, hogy éppen tőlük, vagy egy közös társaságból kaptad el a vírust (akár egy tünetmentes hordozótól). Csak azért szólj nekik, hogy figyeljék magukat, hátha ugyanúgy ők is elkapták (nem tőled, hiszen te akkor még nem fertőzhettél, hanem veled együtt).

Ne aggódj és ne okold magad. A fertőzést teljesen elkerülni nem lehet. Sajnos a vírus most már mindenhol ott van, bárki bárhol elkaphatja. De ha már téged is utolért, fontos, hogy elmondd annak, akit ez érinthet. A vírus elterjedéséért és a járványért nem vagy hibás.

3. Légy kapcsolatban orvossal

Amint típusos tüneteid jelentkeznek, azonnal lépj kapcsolatba a háziorvosoddal. El fog látni tanácsokkal, ő fogja majd intézni a hatósági tesztelésedet (ha még nincs teszted) és ő fogja igazolni a táppénzedet is. Abban is segíthet, hogy milyen tünetek esetén mi a teendő, például mikor kell kórházba menni.

Ha nem tudod, hogy ki a háziorvosod vagy nem a lakhelyed szerint vagy bejelentkezve háziorvoshoz, akkor a lakhelyednek (vagy tartózkodási helyednek) megfelelő háziorvos elérhetőségét könnyedén megtalálhatod az interneten Google-kereséssel vagy például az önkormányzat honlapján.

Ha hétvége vagy ünnepnap van és kérdésed van, hívd fel bátran a háziorvosi ügyeletet (a tartózkodási helyednek megfelelő szintén kikereshető az interneten). El tud látni tanácsokkal a következő munkanapig. A tesztelést és papírmunkát viszont nem tudja elintézni, tehát a háziorvost mindenképp fel kell hívni majd.

4. Izoláld magad a lakáson belül is, a COVID otthon is terjed

Ha nem egyedül laksz, akkor a lehetőségekhez mérten különülj el a többiektől. Akkor is, ha ők is COVID pozitívak, akkor is, ha nem. A COVID otthon is tud fertőzni. Ha mindannyian betegek vagytok, akkor egymás állandó felülfertőzése súlyosbíthatja a tüneteket. Ha van COVID negatív is a háztartásban, akkor pedig törekedni kell rá, hogy legalább ő ne kapja el a betegséget. Ha sikeres az izolálás, akár az is lehet, hogy megússza. Tehát a pozitívakat mindenképp izolálni kell.

Aludjatok külön és napközben is legyetek külön légtérben, minél messzebb. Szellőztessetek gyakran. A fürdőszobát minden használat után fertőtlenítsétek. A közösen használt eszközöket és felületeket is (például a konyhában) rendszeresen fertőtlenítsétek. Egymás társaságában viseljetek maszkot (különösen aki köhög). A szokványos háztartási szerek hatékonyan pusztítják a vírust, nem kell a takarításhoz semmi különleges szert beszerezni. A mosáshoz viszont használjatok vírusölő fertőtlenítő öblítőt.

Ügyeljetek fokozottan a személyes higiéniára is. Mindenki mosson naponta többször kezet és zuhanyozzon minden nap.

Hogy ki mikor szabadulhat, azt egy másik cikkben foglaltam össze.

5. Háziállatok, ha a COVID otthon van

Gondoskodj a háziállataidról. Ha kutyád van, szervezd meg, hogy valaki ellássa, amíg te házi karanténban vagy és nem tudod sétáltatni. Ha benti állatot tartasz, gondolj az ő ellátásukról is, legyen nekik is mindig elég enni- és innivalójuk.

A háziállatok is elkaphatják a COVID-ot és fertőzhetnek. Az eddigi ismereteink alapján sokkal ritkábban fertőződhetnek és adhatják tovább a vírust, mint az emberek, de ennek lehetősége akkor sem nulla. Ha tehát szoros kontaktusba kerülsz egy háziállattal, ő is kontaktnak, potenciális fertőzőforrásnak tekinthető. Ne találkozzon ugyanaz az állat pozitív és negatív emberrel is.

6. Hívj orvost vagy mentőt, ha szükséges

Az esetek egy nagy részében a COVID otthon kezelhető, orvosi beavatkozás nélkül. De akkor mégis mikor hívj orvost? Ha ijesztő tüneteket észlelsz, akkor mindenképp. Mik lehetnek ijesztő tünetek? Ha kétséged van és egy kicsit is úgy érzed, hogy orvosi segítség kellene, akkor inkább telefonálj. Még akkor sem biztos, hogy az orvos kórházi ellátást fog javasolni, vagy egyáltalán ki fog jönni a mentő, tehát egy telefonnal még biztosan nem lesz baj.

Mikre kell különösen odafigyelni?

  • Légszomj, ha valaki úgy érzi, hiába vesz levegőt, az nem elég neki
  • Tartós mellkasi fájdalom
  • Kékes elszíneződés az ajkakon, száj körül, arcon
  • Tudatzavar
  • Gyengeség, ami miatt már az ágyból sem tud kikelni
  • Hirtelen állapotromlás
  • Bármilyen más, aggasztó, ijesztő tünet

7. Gyógyszeres kezelés COVID otthon

Először is ismétlem: legyél kapcsolatban orvossal, és ha szükséges, kérj segítséget a háziorvosi ügyelettől vagy a mentőszolgálattól. A COVID azonban nagy arányban orvosi beavatkozás nélkül is meggyógyul, ilyenkor bátran kezelheted magadat otthon. Biztos koronavírus elleni szer egyelőre nem létezik, de a következőket otthon is megteheted:

Kezeld a tüneteket

Csillapítsd a lázadat. Ha 38,0 °C fölé megy a lázad, vagy akár, ha alacsonyabb is, de gyenge, fejfájós vagy tőle, vegyél be lázcsillapítót. Bármelyik paracetamol (más néven acetaminophen) tartalmú gyógyszer jó választás. Egyszerre 500 mg-ot szabad belőle bevenni, legalább 4 óra különbséggel. Figyelj arra is, hogy különböző nevű, de ugyanúgy paracetamol tartalmú gyógyszerekből, italokból, szirupokból se vegyél be többet, mint 500 mg 4 óránként. De alkalmas a lázcsillapításra akár a metamizol is, amiből pedig legfeljebb 1000 mg (1 g) vehető be 8 óránként. A két szert egyébként egészséges májú, veséjű ember együtt is beveheti.

Kínzó köhögés és torokfájás ellen is érdemes gyógyszert szedni. A COVID általában száraz köhögéssel jár, amely ellen a bő folyadékfogyasztás mellett a köhögéscsillapítók (antitusszív szerek) használatosak. Sok ilyen gyógyszernek álmosságot, bágyadtságot okozó mellékhatása is van, ezeket érdemesebb inkább estére bevenni. A legtöbb vény nélkül is kapható, a gyógyszertárban segítenek kiválasztani a megfelelőt. Köptetőt produktív köhögés esetén érdemes szedni, ami koronavírus esetén ritkább és nem is igazán a köpet sűrűsége a gond, szedésüknek ezért csak egyedi esetekben lehet értelme. A gyógyszertárban tehát világosan köhögéscsillapítót kell kérni, semmiképpen sem köptetőt. Torokfájás ellen pedig hatásosak a torokfájás elleni olvadó tabletták és a házi praktikák is, úgy mint a sós vizes gargarizálás, a mézes tea vagy éppen a hideg fagyi.

Segítsd a szervezetedet

Vitaminok, nyomelemek, étrendkiegészítők. Az immunrendszer működéséhez és ezzel együtt a vírusok legyőzéséhez fontos az A, B6, B12, C, D, E vitaminok, a folsav, cink, vas, szelén, magnézium, réz, illetve az omega-3 zsírsavak elégséges mennyisége a szervezetben. Ezeket is javasolt szedni a betegeknek (sőt a tünetmenteseknek is) a napi előírt mennyiségben. A multivitamin készítményeket általában úgy állítják elő, hogy egy tablettában éppen annyi van, amennyire szükségünk van. A C és D vitamint ehhez képest emelt dózisban javasolt szedni, C-vitaminból legalább napi 200 mg-ot (de a napi 2000 mg sem árt), D-vitaminból pedig napi 2000 nemzetközi egységet (ez 50 ug-nak felel meg).

Ne hagyd abba az ACE-gátló vérnyomáscsökkentő szedését. Fura, hogy ez ilyen fontos, nem? A COVID ugyanazt a sejtfelszíni receptort használja a fertőzésre, mint az ACE-gátló gyógyszerek a vérnyomáscsökkentésre. Ez egy érdekes véletlen egybeesés. A hétköznapokban ez csak annyit jelent, hogy a -pril végű hatóanyagú gyógyszereket (pl. captopril, enalapril, a teljes lista itt) nem szabad kihagyni COVID idején, mert ez súlyosbíthatja a tüneteket. Valószínűleg azért, mert a megszokott gyógyszer helyett a koronavírus fog nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutni. Nagyon sok ilyen gyógyszer van, a gyógyszeres dobozon a gyógyszernév alatt lehet ellenőrizni a hatóanyag nevét. Aki nem szed, az viszont most ne kezdje el, nem segít.

A fokhagyma, pirítós, gyömbér, meggybefőtt, mézes tea és a hasonló ártalmatlan házi praktikák biztosan nem okoznak bajt senkinek, nyugodtan lehet őket alkalmazni, bár magát a vírust sajnos nem képesek elpusztítani. Az alkohol sem gyógyít, még a házi pálinka sem, ezt inkább kerüljük, amíg betegek vagyunk.

A COVID további gyógyszeres kezelése már orvosi, általában kórházi feladat.

8. Igyál, egyél eleget

Figyelj az elégséges folyadékbevitelre. Ha fáj is a torkod vagy nehéz is felkelni, akkor is gondoskodj róla, hogy mindig fogyassz elég folyadékot. Ugyanígy egyél is eleget, kövess változatos, egészséges étrendet. Még akkor is, ha esetleg emésztőrendszeri tüneteid vannak. Próbálj sokszor kevesebbet enni, az általában könnyebb étvágytalanság vagy hasi panaszok esetén is.

9. Teszteltesd magad

Ha neked úgy derült ki a COVID fertőzésed, hogy tipikus tüneteid vannak és kontakt voltál, és még nincs pozitív teszted, akkor mindenképpen csináltass egyet. A háziorvos hivatalból küldeni fogja a mentőszolgálatot tesztelni, de sajnos akkora jelenleg a túlterhelés, hogy nem biztos, hogy időben kijutnak hozzád. Ezért ha teheted, végeztess COVID tesztet magánban. Olyan helyet keress, ahol orrból és torokból vett mintából végeznek COVID PCR tesztet, ez a legbiztosabb eljárás. És mielőtt elindulnál otthonról (saját járművel vagy gyalog, hogy senkit ne fertőzz), kérdezd meg, hogy az aktuális tüneteddel fogadnak-e egyáltalán. Sok magánellátó tünetes betegeket is tesztel, de nem mindenki.

A pozitív teszt egyébként arra is jó lesz, hogy gyógyulás után külföldre tudjál utazni. Egyes országok ugyanis eltekintenek a karantén kötelessége alól, ha valaki már átesett a fertőzésen. Ugyanígy haza is karanténkötelezettség nélkül jöhetsz. (Ezek a szabályozások folyamatosan változnak, utazás előtt mindenképp tájékozódj.)

Hogy hol tudsz COVID PCR tesztet csináltatni a lakóhelyedhez legközelebb, azt az alábbi honlapon választhatod ki.

10. Vigyázz a mentális jóllétedre is

A COVID nemcsak a testet, hanem a lelket is megviselheti. Az izolált, házi karanténban lévő beteg könnyedén magányosnak érezheti magát. A betegség fenyegetése szorongással töltheti el az embert. A szabályok kuszasága, a váratlanul bejelentett intézkedések, a túlterhelt egészségügyi és közszolgálati rendszerek pedig bizonytalansággal tölthetik el az otthon lévőket. Úgyhogy ezekkel is fel kell venni a harcot.

Legyen napirended, reggelente öltözz fel ruhába és tegyél-vegyél a lakásban, amennyit csak tudsz. Ha lehet, vonulj home office-ba és dolgozz tovább. Hívd fel minden nap a családtagjaidat és a barátaidat, beszélgess sokat. Tünetek esetén pihenj sokat, de amint bírsz, legyél ébren, amennyit csak lehet. Tornázz, mozogj bent a szobádban. Írjál blogot, rajzolj, fotózz, barkácsolj, takaríts – csinálj valami értelmeset. Ne hagyd el magad, készülj rá, hogy néhány nap alatt meggyógyulsz és visszatérhetsz a régi önmagadhoz.

11. Tájékozódj és nyugodj meg, a COVID otthon is kezelhető

Kövesd a hiteles hírforrásokat és tájékozódj.

Magyarul:

Angolul:

Itt a blogon több cikk született már a COVID-ról. Még tavasszal írtuk meg a koronavírus általános jellemzőit orvosi szemmel, írtunk külön a gyerekekről is és tanácsokat orvostanhallgatóknak. Sőt egy érdekes cikk is született Szent Coronáról, a járványok védőszentjéről. A legfrissebb bejegyzések pedig személyes tapasztalatokról és a COVID terjedéséről, valamint az izolálás és a szabályok betartásáról szólnak.

Az interneten és a való életben a legszélsőségesebb véleményekkel találkozhatsz. Ne higgy a vírustagadóknak, de ne ess pánikba se. A COVID egy betegség, amit a legtöbb esetben otthon is le lehet győzni.

“COVID otthon – a koronavírus kezelése otthon 11 pontban” bejegyzéshez 76 hozzászólás

  1. Köszi a COVIDos cikket, hasznos összefoglaló. A végéről is jó lenne valami info. Nem írod, hogy a karantén 10 vagy 14 nap. Hogy mikortól számoljuk, és főleg, hogy ha letelt a 10 nap, akkor integrálható a családba a covidos gond nélkül, ha tünetmentes? Mi a javaslat? Meddig tartsuk az elszigetelődést?
    Köszönöm, ha erről is lesz szó?

    1. Az ajánlások szerint akkor szabadul egy tünetes beteg, ha a tünetei legalább 10 napja kezdődtek ÉS légúti tünetei (vagyis leggyakrabban köhögés, de a torokfájás is ide tartozik) már nincsenek ÉS három napja láztalan. Akinek azonban van lehetősége, azt javaslom, csináltasson egy tesztet és akkor tekintse magát gyógyultnak, ha az negatív.

      1. Üdvözlöm édesanyám izulinos cukorbeteg,Covidos itthon ápolom nincs mar laza de nagyon köhög es gyenge milyen készitmenyt javasolna ezekre a tünetekre szeretnem mihamarab felépülne ?

        1. Lépjen kapcsolatba a házi orvossal, aggasztó, sürgető esetben pedig az orvosi ügyelettel vagy a mentőszolgálattal.

  2. Hàziàllatok lehetnek COVID fertőzöttek, de nem COVID-19 fertőzéssel! Sajnos a hasonló tàjékoztaràsok miatt tavasszal is megszaporodtak az utcàra kitett kedvencek. Még nem olvastam, hogy hàziàllat COVID-19 fertőzést „hurcolt” volna.

    1. A háziállatok fertőződése nem gyakori, de sajnos létezik, COVID-19 betegséggel is. Macska, kutya, hörcsög, nyérc, vadászgörény által okozott emberi fertőzésekről kis elemszámú bizonyítékok már rendelkezésre állnak. Az is feltételezhető, hogy bizonyos háziállatok nyálában, bundáján – akár rövid ideig – megtalálható a vírus úgy, hogy nem fertőzi meg őket, de ilyenkor is átadhatják azt fertőzésre fogékony (emberi) szervezetnek. Ezért árt az óvatosság. De természetesen lehetőleg mindent úgy kell intézni, hogy a háziállatokról is gondoskodjunk, nem kell kitenni az utcára egyetlen állatot sem.

    2. De sajnos volt rá eset. Kutyáknál kevésbé fordult elő, a macskák fogékonyabbak rá. De emiatt soha nem tenném utcára.
      Üdv
      Egy macskás

    3. 5.pont helyesen:Nagyon súlyos beteg megfertőzheti a kutyáját,cicáját ,de az csak fajtársát besegítheti még.EMBERRE NEM ADJA ÁT.Ezt fontos tudni

      1. Kevés esetben leírtak már háziállatról emberre terjedést is. Kétségtelen, hogy ez ritka.

  3. Ha a családban mindenki elkapta, akkor egymás folyamatos felülfertőzését nem egészen értem…

    1. Minél több víruspartikulummal találkozik a szervezet, annál súlyosabb lehet a vírus lefolyása. Minél kevesebbel, annál enyhébb. Ezért javasolt fertőzöttek között is a távolságtartás. Erről itt olvasható angol nyelven egy alapos összefoglaló benne több további hivatkozással konkrét kutatások eredményeire: https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/88692

  4. köszönöm, ennyire sajnos nem tudok angolul és orvos sem vagyok, de lehet, érdemes lenne szélesebb fórumokon is közzétenni magyarul az információt – de bemondhatná az operatív törzs is…

  5. Hálásan köszönjük a tájékoztatást! Megnyugtató volt olvasni! Mostanában többször olvastam, hogy a véralvadásgátlókat is összefüggésbe hozzák a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatosan. Mi erről a véleménye?
    Előre is köszönöm a válaszát 🙂

    1. Az antitrombotikus hatású aspirint valóban kapcsolatba hozták a COVID-dal. Jótékony hatása feltételezhető mind a COVID lefolyása, mind a késői szövődmények megelőzése kapcsán. Az ezzel kapcsolatos eredmények egészen újak, és ennek megfelelően egyelőre igen korlátozottak. Mivel az aspirin egy biztonságos, vény nélkül kapható gyógyszer, amit 50 év fölött egészséges embereken is alkalmaznak megelőzésre, ebben a korosztályban 100 mg-os adagban lehet szedni otthon is COVID alatt. Az esetleges mellékhatások, ellenjavallatok miatt orvossal érdemes egyeztetni előtte. Az eddigi kevés elérhető eredmény miatt a cikkbe végül nem került bele. Tájékozódni ezzel kapcsolatban két tudományos cikket ajánlok: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33093359/ és https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7376326/
      Más véralvadásgátlók jótékony hatása szintén felmerült a COVID kezelésében, ezek azonban receptre felírható szerek és elsősorban a kórházi ellátásban alkalmazzák őket, az általános otthoni ellátásnak nem képezik részét.

      1. Tehát csak az aszpirin ilyen hatású, vény nélkül kapható gyógyszer? Más nincs? Sajnos tavasszal kiderült, amikor én is elkezdtem szedni megelőző jelleggel, hogy nem tesz jót nekem, belobbantotta az amúgy nagyon enyhe asztmámat (elég ijesztő tüneteket produkált), és a gyomromat is kikészítette 🙁

  6. Köszönöm szépen , az érthető felvilágosítást, 73 éves vagyok, mindent betartok, Kerülöm az érintkezéseket, egyedül lakom, a családom szolgál ki. de csak a bejáratig, Maszkot , kesztyűt használunk, Nincs beszélgetés, ölelkezés, családi összejövetel, VIGYÁZNAK rám, én meg szót fogadok, sok akut betegségem van,2 szívinfarktusom volt, 9 sztent , magas vérnyomás cukorbeteg Insulinos, pajzsmirigy, köszvény,, és sorolhatnám…. Ezért maradok otthon, Hála az elsőt megúsztam,, akkor is védekeztem..

    1. Igen, az idős rokonokkal mi is hasonlóan cselekszünk. Sajnos bírni kell még egy kicsit. De a telefon, videotelefonálás sokat segít a szeretteinkkel való kapcsolattartásban. Kitartást kívánok!

  7. Nagyon jól összeszedett tájékoztatás, nagyon hasznosnak találom.
    Kérdésem az lenne, hogy a teszt meddig mutat pozitív eredményt?Honnan tudhatom hogy esetleg már átestem a fertőzésen?

    1. Attól függ, hogy milyen teszt. A legbiztosabb az orrgaratból és garatból levett minta PCR-vizsgálata, amely a vírus RNS-ét mutatja ki. Tünetes esetekben a tüneteket megelőző 24-48 órától kezdve a tüneteket követő 2-3 napig mutat pozitív eredményt. De ugyanúgy kimutatja a tünetmentes eseteket is, ha a vírus ott van a mintában.
      A lezajlott fertőzést a vérből vett ellenanyag-vizsgálatok (IgG, IgM) képesek kimutatni. A fertőzés alatt mutathatók ki először és a fertőzést követően akár hetekkel, hónapokkal is pozitív lehet. A pozitív eredmény biztosan igazolja a vírussal való találkozást, a negatív viszont nem zárja ki.

  8. Köszönöm, hasznos összefoglalás. Egy kérdésem lenne a gyógyszerekkel kapcsolatban. Több helyen olvastam, hogy Covid fertőzés esetén kerülendő az Ibuprofein hatóanyagú gyógyszerek szedése. Ennek van-e már tudományos alapja? Valóban felerősíti a tüneteket? Köszönöm válaszát!

    1. Még a járvány elején valóban kapcsolatba hozták az ibuprofent és a COVID-ot. Később azonban nem igazolódott, hogy rontaná a tüneteket. Az elsőként ajánlható lázcsillapító szer továbbra is a paracetamol, de ibuprofent vagy más láz- és fájdalomcsillapítót sem tilos szedni.

  9. Köszönjük a leírást, én nem tudtam volna így összeszedni – de körülbelül ugyanígy jártam el! (És ezt tanácsoltam a covidos barátaimnak is.) Talán még annyi fontos infó, hogy ha kicsit jobban érzi magát valaki, semmiképp NE erőltesse meg magát, mert könnyű visszaesni!!!
    Arra lennék kíváncsi, hogy vajon ha aránylag könnyű lefolyású (pozitív teszttel is bíró) fertőzött találkozik egy fertőzött emberrel, vajon továbbviheti-e a fertőzést? Behurcolhatja-e úgy valakihez, hogy ő maga nem kapja el (mert azért – tudtommal – egy jó darabig, legalább fél évig nagy eséllyel védett)? Nyilván alapos kézmosás találkozás előtt – de mondjuk bemegy az idős rokon lakásába… vagy otthon együtt van a még „érintetlen” családdal. Megkaphatják-e?
    És még egy… keresgéltem, de egyelőre a külföldi utazásokra vonatkozó szabályozást nem találtam meg. Van ötletük, hol lehet utánanézni? Köszönöm.

    1. A vírust tünetmentesek is terjeszthetik.
      A kormányzati honlapokon meg lehet találni az utazókra vonatkozó információkat is.

  10. Egy szót kihagytam a kérdésből, így visszaolvasva (de javítani nem tudom) – bocsánat. GYÓGYULT, már negatív ember átvihet-e fertőzést?

    1. Fertőzni csak az tud, akinek a szervezetében ott a vírus. Ha valaki gyógyult és negatív, az már nem. Nyilván a ruhán, testfelületen rövid ideig ugyanúgy megmarad a vírus, mint bárhol, de ez nem egy jellemző fertőzési mód.

  11. Üdvözlöm!
    3 kérdésem/hozzászólásom lenne:
    – Mit jelent, hogy már COVID fertőzöttet is felül lehet fertőzni? Mivel? Coviddal?
    – Ha már fertőzött vagyok, nehéz lesz eljutni a gyógyszertárba…
    – A vitamin/ásványi anyag pótlásnál ott a vas is, tudtommal a kórokozók is imádják a vasat, fertőzés esetén kerülni kellene (legalábbis nálam le szokták állítani a vaspótlást, ha beteg vagyok).

  12. Kedves Doktor Úr! Köszönöm ezt a hasznos tájékoztatást! A lázcsillapítással kapcsolatban lenne kérdésem.
    Egészségügyben dolgozó és oktató szakemberként nyomon követem a hazai és a nemzetközi ajánlásokat. A rutiszerű lázcsillapítás már nem ajánlott, a koronavírus fertőzés tüneteinek enyhítésével kapcsolatban azonban minden magyar nyelvű ajánlásban szerepel a lázcsillapítók szedése.
    Kérdésem, hogy konkrétan a lázcsillapítás vagy a lázzal együttjáró kellemetlen tünetek csökkentése a cél? Lehet-e káros hatása, ha nem csillapítjuk a lázat koronavírus fertőzés esetén?
    Előre is köszönöm válaszát.

    1. A lázcsillapítás tüneti kezelést jelent COVID esetén és ajánlott az alkalmazása. Olyan vizsgálatról, amely külön a COVID és a láz kapcsolatát vizsgálta volna, sajnos nem tudok.

  13. Mi a helyzet az ibuprofénnel? Emlékszem, hogy tavasszal felmerült, hogy esetleg súlyosbítja a tüneteket, erről pro és kontra is lehetett hallani… Született azóta új eredmény, hivatalos álláspont a témában, vagy csak fő a biztonság alapon javasolsz inkább más lázcsillapítókat? 🙂

    (Pl. nagymamám allergiás a metamizolra, és ne legyen rá szükség, de érdekel, hogy ha esetleg kovidgyanús lesz, akkor csak a paracetamol jelent-e biztonságos alternatívát, vagy Algoflexszel is próbálkozhatunk – jó, éles helyzetben nyilván a háziorvostól kell ezt megkérdezni, de hála Istennek ez a probléma még csak a fejemben létezik, azért írok ide.)

    1. jaj, most látom, hogy az előző hozzászóló is pont ezt kérdezte. Akkor nem szóltam, bocsi! 🙂

    2. Korábban a kommentek között már felmerült a kérdés. A paracetamol valószínűleg a leginkább hatékony és megfelelő dózis esetén igen alacsony mellékhatású lázcsillapító, azért javasolt a használata. Az ibuprofen is használható, a COVID-dal kapcsolatos korai aggodalmak nem igazolódtak.

  14. Gyógyulást kívánok. „Lappangási idő akárkét hét is lehet.” Pár hete (3-4 ) fájt a torkom, egy-két napig, majd semmi. Bőven több mint két hét. Lázam, száraz köhögésem sincs. Magas vérnyomásom van, amit kezelnek, tehát normális. Mivel ez a makacs hol fáj, hol nem fáj a torkom egy egy tabletta szopogatástól, illetve szájvizes öblögetéstől elmúlt, majd visszajött kaptam 3 szem azitromicin hatóanyagú gyógyszert, amitől érzem, hogy nem fog visszajönni a torokfájás…nincs az a kaparás ami volt előtte. Kb.3 hete napközben megborzongtam, köhögtem, fájt a torkom. Az is elmúlt.Lázam nincs. Napi 1000 mg C-vitamint, 4000 NE D Vitamint, Szelént szedek. Mozgok, bár hamar leizzadok. Igaziból, friss nyugdíjas vagyok, tehát itthon, kertes házban teszek veszek. Így 58 évesen, lehet ennyi tünettel megúszni? Utazni nem szeretnék, mivel vidéken, falun élek, és pont azért, hogy más ne legyen beteg alig mozdulok ki itthonról már március óta.Max. kerékpározok, sétálgatok. Ez nagyon flusztrál, és kezdek idegileg kiborulni. Oké, csináltassak tesztet, de hol? Ki, ennyi semmi tünetre nem jönnek, én meg nem rizikózok az utazással. Volán + MÁV + BKV. 40 évig naponta ingáztam, először az egyetem, majd a munkahely. Mit gondol?

  15. Nagyon hasznos összefoglalás. 41 évig háziorvosként dolgoztam , ismerem a járványkor fellépő megterheléseket. Ezért azt javaslom, hogy lehetőleg interneten keressék a kapcsolatot a háziorvossal , leírva tüneteiket. Ő , mint a betegeit ismerő orvos szükség esetén visszahívja , vagy időpontot jelez a hívásra. Sok megterhelést jelent a rendelőben állandóan szóló telefon. Ha csak táppénz szükséges , elintézik. Utódom írta , hogy 1 rendelés alatt 37 mobilhívása volt. Nem vette fel, mert nem tudott volna vizsgálni. Ha súlyosak a tünetek csak akkor jelezzék telefonon.

    1. Ez egy hasznos, gyakorlatias tanács, köszönjük. Én is tapasztaltam, hogy mennyire leterheltek a háziorvosok. Nem lehet könnyű.

    2. Tisztelt Dr. Balogi Zsuzsanna!
      Megertem a tulterheltsegrol amit írt. Pl én múlt pénteken hívtam a haziorvosomat hogy napok óta nagyon gyenge vagyok, fájni kezdett a torkom,enyhe száraz kohoges, hát mellkas fájdalom, ízületi derék fájdalom. Szombaton teszteltek… Azóta eredmény nincs. A mi haziorvosunkat emailbe nem lehet elerni, telefonon tulterheltek, jelenleg nem mehetek be sem. Amikor a tuneteimet mondtam, kértem írjak ki az aszhtmamra az Alveskot, Eonic tablettát, amiket csak a téli szezon a kell szedem és ha megfazok mert akkor is fullasztó kohogesel küzdök több éjszakán át, amin csak a solu medrol injekció segít ha már elfaradok több nap után. Szóval a válsz az volt hogy nem érnek rá, mert hatalmas a lista amit a gépbe be kell vinni, nem baj amim van hogy júniusban lejárt a szavatossága jó az meg. Persze ahol lakom tudogondozot képtelenség elerni. Szóval én semmiféle tajekoztatast, se ajánlast se gyógyszert nem kaptam. Csak várom a teszt eredményét.

  16. Köszönet a hasznos összefoglalòèrt! A kisállatokra vonatkozò rèsz szerintem sokakat èrint és talàn alaposabb kifejtést is megèrne. A kiemelt rész kapàsbòl egy nagy fejtörô szàmomra: Ha “Ne találkozzon ugyanaz az állat pozitív és negatív emberrel is,” akkor ki sètàltassa a pozitív emberek kutyàit, ha ezek ezek szerint ne màs _negatív_ emberek?

    1. Ez egy jogos felvetés. Kutyáról emberre igen ritkán terjed a betegség. Úgy gondolom, ha a pozitív gazda is és a negatív sétáltató is kellő távolságot tart a kutyájától, akkor a fertőzés lehetősége a nullához közelít. De ha egyik nap egyikkel, másik nap másikkal alszik együtt az állat, mindkettőt összenyalja, akkor a fertőzés esélye fokozódik. Erről sajnos konkrét kutatás nem áll rendelkezésre, de a kis esetszámú kutya-ember fertőzés alapján én erre következtetek.

  17. Szuper írás!Korrekt,nem pánikkeltő,megnyugtató,tele hasznos fogódzóval.
    Kincs ilyen időkben!Hálás köszönet érte!

  18. Tisztelt Doktor Úr!
    Köszönöm a részletes információkat.
    Szeretném még megkérdezni, hogy Covidból felépülés után mennyi ideig vagyunk (ha vagyunk egyáltalán) védettek a fertőződéstől. Azt hallottam, nem mindenki vérében van ellenanyag; tehát, ők nem is immunisak?
    Másik kérdésem: vaspótlásról olvastam a csatolt cikket, de ennyire nem vagyok jó angolos és orvosi háttértudásom sincs, hogy kibogozzam a részleteket. Szóval ha vashiányos vagyok, szedjem vagy ne a tablettát?
    Illetve érdekel még, hogy az epilepszia (gyógyszerrel tünetmentes 14 éve)mennyire jelent nagyobb kockázatot a betegség lefolyásában?
    Válaszait előre is köszönöm,
    üdvözlettel

    1. Igen, a vastablettát lehet, sőt az idézett cikk szerint érdemes is szedni COVID esetén. Az epilepszia és a COVID különösebb összefüggéséről nem tudok.

  19. Engem az érdekelne, hogy a pozitív egyénnél miért lesz magas a vérnyomás érték és mi a teendő a visszaállítására?

  20. Azt szeretném kérdezni hogy szeptemberben beteg lettem. Nem tesztelték mert enyhébb tüneteim voltak. Volt mellkas fájdalmam a jobb szemgödör fájt több mint egy hétig lázam nem volt nem is sokat köhögtem 2 nap volt izvesztesem. És azóta néha visszatér a szemgödör fájdalom és elmulik. De 2 napja a bokám tol a vádlijaim és néha a csípő be nyíllal a fájdalom. Azt hittem először kerekparozastol van izomfájdalomam de azóta olvastam utána hogy ez lehet kovid szövődmény ha persze az lehettem. Mit tudok tenni. Nagyon rossz ez a fájdalom. Előre is köszönöm válaszát!

    1. A COVID hosszan tartó tünetei a legtöbb esetben spontán múlnak. Sajnos nem tudom, hogy ebben a konkrét esetben mi gyorsíthatná a folyamatot. Remélem, hamarosan rendbe jön.

  21. Köszönjük szépen ezt a cikket! Sokat tanultunk belőle! Tovább küldjük. Örülünk, hogy kigyógyult a tisztelt orvos úr!! Sok emberen fog segíteni a jövő években!

  22. Az egész angol nyelvű internet tele van a D3 vitamin fontosságával. Otthon pedig csak úgy mellékesen említik. A spanyol orvosok szerint a D3 vitamin megadózisa felére csökkenti a kór hevességét ás a gyógyulás idejét.

  23. Az antibakteriális fertőtlenítő, mint például a Sanytol virus ölő is egyben?

    1. Nagyon sok vírusölő készítmény létezik. A sima szappanos kézmosás is elpusztítja például a vírust. A vírusölő képesség nem egy ritka, nehezen elérhető dolog. És igen, például a Sanytol sok készítménye is vírusölő hatású. De ezekre általában rá is van írva.

    1. A kutyákat nem szükséges kezelni, semmi bajuk nem lesz a vírustól.

  24. Sajnos mi is beleestünk a Covid- vírusba. Tegnapi nap vesztettem el Édesanyámat. A Bátyám kezdte több mint 2 hete, a Fiam is egy hete benne van. A bátyám állapota nem rosszabb, de nem is javúl. A fiam a leg aktívabb. Én negatív vagyok, de két hete gerincproblémával killódok és még talán a fekvés valamennyire elfogadható. Nagyon szomorú vagyok, hogyan tovább? Erőm semmi, hogy Édesanyám használt dolgait kitegyem, fertőtlenítsem.

    1. Nagyon sajnálom, fogadja együttérzésemet. Ez a COVID-járvány teljesen váratlanul vált részévé a mindennapjainknak és alakította át teljesen sokunk életét. Amennyire fontos a szervezetünket óvni a vírustól és hatásaitól, ugyanannyira fontos a lelkünkkel is foglalkozni ezekben az időkben. A test bajaihoz hasonlóan sok esetben itt is elég lehet, ha a meglévő erőforrásainkra támaszkodunk – a családunkra, barátainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra – de ugyanúgy szükség lehet arra is, hogy szakmai segítséget kérjünk mentálhigiénés tanácsadótól vagy pszichológustól. Köztük olyanok is vannak, akik hasonló sürgős esetekben ingyen vagy kedvezményesen nyújtanak segítséget, például a sos116-123.hu lelkisegély vonalain vagy a traumakozpont.hu-nál.

  25. Hol kapható a gyógyulást segítő gyógyszer?
    Azt tudom, hogy kórházban lévő betegek kapják.
    Ezek a tanácsok 98%-ban jók.
    Kis lakásban hogy lehet elszigetelődni?
    Azon kívül van amivel nem értek egyet.

    1. Az Astrix az acetilszalicilsav 100mg-os kiszerelésű változata. Az aspirinnel azonos hatóanyagú.

  26. Tisztelt Doktor ur! Koszonjuk a cikket, magyon hasznos es megnyugtató a sok infotmacio. Mi most kaptuk el. Ferjem 6. napja nagyon gyenge, laza nem megy 37,6 alá hiaba veszi be a Panadolt. Nurofent is probalt es Cataflamot mert torka nagyon fajt.

    Most Algopyrint hasznal, azzal kicsit lejjebb ment de nem 37 alá.
    A haziorvos antibiotikumot irt ki neki a felhobe, de nem tudjuk miert, pedig megkerdeztuk.

    Önnek mi a velemenye arrol hogy Covid alatt van e hatranya az antibiotikum szedesnek, ill. mire hatasos az antibiotikum Covid alatt?

    Olyan kerdesem is lenne, milyen opcio lehet arra ha mindkét szulö fekudne otthon a laztól s a 3. honapos Kisbabajukat nem tudnák ellatni, hordozni, etetni?

    Koszonjuk elore is a velemenyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük